Шрифт:

Напредък в лечението на Паркинсон

Напредък в лечението на Паркинсон
27-10-2017 17:03

Болестта на Паркинсон е прогресиращо дегенеративно заболяване, което атакува група нервни клетки в мозъка, известни като допаминергичните неврони (DA). Те произвеждат допамин – жизненоважен невротрансмитер, който пренася сигнали към части от мозъка, контролиращи движението. С развитието на болестта се поразяват все повече неврони и заболелите започват да страдат от тремор в крайниците, нарушения в говора и проблеми с равновесието.

Но екип от университета в Киото, Япония, е успял да използва препрограмирани човешки клетки, за да възстанови мозъчните функции при дългоопашати макаци, страдащи от симптоми като при болест на Паркинсон. Учените се надяват до година да започнат и клинични изпитания върху хора.
Изследователите успели да създадат функциониращи DA неврони, като използвали индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPS) – такива, които се получават при "препрограмиране" на клетки от кожа или кръв към ембрионалното им състояние, което позволява те да се развият във всеки един вид човешка клетка.

Учените създали DA неврони от четирима души без болест на Паркинсон и от трима заболели и ги инжектирали в мозъка на седем различни маймуни. Всички животни показали забележимо подобрение в движенията си. Резултатите обаче зависят от качеството на имплантираните клетки, а не от количеството, както често става при терапии със столови клетки.

"Създадохме DA неврони от различни iPS клетъчни линии. Някои бяха от iPS клетки от здрави донори, а други от пациенти с болест на Паркинсон – каза изследователят д-р Тецухиро Кикучи. – Открихме, че качеството на донорните клетки е от голямо значение за оцеляването на DA невроните."

На маймуните били дадени медикаменти, за да не се допусне имунната им система да отхвърли новите клетки, а след това те били наблюдавани в продължение на до две години. Проблеми не се появили.

Екипът се надява, че до края на следващата година ще може да започне да набира пациенти за тази терапия с iPS клетки.

Открийте още интересни новини търсете на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени