Шрифт:

Кралев влезе в управата на УАДА

Кралев влезе в управата на УАДА
Снимка: lap.bg
31-10-2017 09:00

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев беше избран за член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (УАДА) с пряко гласуване на заседание на работна група „Спорт“ в Брюксел.

 

Неговата кандидатура беше предпочетена пред кандидатурата на министъра на културата и спорта на Естония Индрек Саар с 13 на 10 гласа. За първи път в историята си ЕС избира свой представител в борда на УАДА чрез пряко гласуване. До гласуване се стигна, след като Обединеното кралство прекрати предсрочно мандата си в Управителния съвет на УАДА и не беше постигнато консенсусно съгласие за кандидатурата в триото на настоящото Председателство на Съвета на ЕС (Естония, България, Австрия). Предстои формално одобрение на кандидатурата на министър Кралев на COREPER и на Съвет на външните министри на ЕС.

 

Кандидатурата на българския спортен министър надделя над естонския си колега, заради по-подходящия профил на Красен Кралев. По време на представянето му беше изтъкнато, че той има богат международен политически опит, медицинско образование и опит като спортен ръководител, извън двата си мандата като министър на младежта и спорта. Красен Кралев е бил и национален състезател по лека атлетика и рекордьор на 20 000 м за юноши старша възраст. В допълнение основен приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС в сферата на спорта е борбата срещу употребата на допинг. По предложение на министър Кралев през януари 2018 г. в София ще се проведе международен семинар за предотвратяване на употребата на допинг в професионалния спорт и в спорта за всички. Важна роля за избирането на министър Кралев за член на борда на УАДА изигра и подкрепата от страна на българското правителство в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и подкрепата от Българския олимпийски комитет.

 

Министър Кралев ще представлява позицията на ЕС в Управителния съвет на Световната антидопингова агенция до края на 2018 г. Първото заседание на Управителния съвет на УАДА, на което министър Кралев ще присъства, е на 15 и 16 ноември 2017 г. в Сеул.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Допинг, УАДА, Красен Кралев, ММС
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Октомври 2018
п»ї