Шрифт:

Енергийните напитки с кофеин - далеч от децата

Енергийните напитки с кофеин - далеч от децата
07-11-2017 12:56

Енергийните напитки със съдържание на кофеин са опасни за децата, а специалните спортни напитки съдържат прекалено много захар и също трябва да бъдат избягвани от малчуганите, твърдят специалисти от Канадското педиатрично общество.

 

Те съветват децата и тийнейджърите да избягват консумацията на енергийни напитки, защото носят сериозни здравословни рискове, а спортните напитки могат да допринесат за затлъстяване и образуването на кариеси по зъбите.

 

Д-р Катрин Паунд, педиатър в детската болница в Източен Онтарио, споделя свои наблюдения от нарасналата употреба на енергийни и спортни напитки сред малчуганите: 

„Искаме да информираме педиатрите и обществото за скритите рискове от консумацията на тези два вида напитки.


Средностатистически едно дете няма нужда от подобни напитки. За хидратация водата е напълно достатъчна и всъщност - много по-полезна.“


Енергийните и спортни напитки допринасят значително за епидемията от наднормено тегло, а съдържанието на кофеин в енергийните напитки е особено вредно за малчуганите. Децата не могат да усвояват кофеина по същия начин, както възрастните, което означава, че са по-податливи на страничните ефекти от консумацията му.

 

Затова специалистите препоръчват най-малките да стоят настрана от подобни напитки и да се придържат към водата като метод за хидратация както в училище, така и извън него.

 

Източник: Новите родители

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени