Шрифт:

Най-бързата жива жена се пенсионира

Най-бързата жива жена се пенсионира
08-11-2017 09:33

Втората във вечната ранглиста на 100 м Кармелита Джетър (САЩ) прекрати състезателната си кариера.

 

Американката закова 10.64 сек в Шанхай на 20 септември 2009 г., за да остави в статистиката пред себе си само покойната вече Флоранс Грифит-Джойнър (САЩ). Грифит-Джойнър има три по-бързи резултати – световния рекорд от 10.49 сек, 10.61 сек и 10.62 сек.

 

„Ще ми липсва когато казват „Кармелита Джетър, пети коридор” и всички крещят”, сподели 37-годишната Кармелита.

 

Нейното последно състезание беше през юни 2016 г. Травма в лявото бедро попречи на Джетър да стартира на олимпийските квалификации на САЩ за Рио. Тя не тренира вече от няколко месеца, но избра момента да обяви официално оттеглянето си от пистата на Гала вечерта на федерацията по лека атлетика в САЩ.

 

В момента Джетър има няколко ангажимента – мотивационен лектор е, треньор и мениджър към Total Sports. Тя тренира Алия Браун, която бяга първи пост за победата на щафетата 4х100 м на САЩ на световното първенство в Лондон през август.  

„Искам да тренирам следващия световен рекорд. Искам да направяя някого по-добър от Кармелита Джетър”, заяви бившата вече спринтьорка, чиято травма не й даде шанс и да се включи в американския тим по бобслей.

 

Кармелита окачва шпайковете с колекция от пълен комплет олимпийски медали. На игрите в Лондон през 2012 г. тя стана втора на 100 м, трета на 200 м, но с квартета на САЩ спечели олимпийската титла на 4х100 м. Именно щафетното злато е най-голямата гордост на Джетър. Титлата на Кармелита, Тиана Бартолета, Алисън Филикс и Биана Найт беше гарнирана със световен реорд, все още актуален – 40.82 сек. Специален спомен пази от този момент Кармелита – в гаража си държи огромна снимка как пресича финалната линия, сочейки постижението на таблото.

 

„Четири жени, всички състезаващи се в една дисциплина, да сложат своята гордост и его настрани – това е най-невроятното нещо, което съм правила в своята кариера”, искрена е Джетър, която стана световна шампионка на 100 м и 4х100 м от първенството в Дегу 2011, където спечели и сребро на 200 м. Дълголетната успешна кариера на американката е издържана с още три бронзови отличчия на 100 м от първенствата на планетата през 2007 г., 2009 г. и 2013 г. 

 

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Кармелита Джетър, САЩ, 100 м, 200 м, 4х100 м
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени