Шрифт:

Тайнствата на гръцката баня

Тайнствата на гръцката баня
08-11-2017 17:43

Известно е, че първите гръцки бани се появяват в района на Лакония (Lakonika) – днешна Спарта. От там идва и името на банята – Лакониум. Служил е като място за релаксация и дълги философски разговори.

 

Съвременният лакониум, наричан също Гръцка сауна, е по-лека форма на топловъздушна баня в сравнение с финландската сауна. Предназначен е за отдих, рехабилитация и същевременно укрепване на здравето. Помещението е сухо с температура от 45 ºС до 65 ºС, влажност до 20%.

 

Стените и пейките са облицовани най-често с камък или керамика, а топлината идва от вградено в тях отопление.

 

Дизайнът на лакониума може да бъде допълнен със статуи на древногръцки богове, делви, типични архитектурни елементи, скъпоценни камъни,  и др.

 

Затоплянето на тялото е постепенно и равномерно, като не предизвиква стрес, както понякога се получава във финландската сауна, където температурата е значително по-висока.

 

Престоят в лакониума води до увеличаване на изпотяването, а заедно с него до изхвърляне на метаболитни отпадъци. Облекчава мускулното напрежение, активира кръвната и лимфната циркулация, има стимулиращ ефект върху сърцето, засилва метаболизма.

 

Крайният резултат е усещане за свежест, психическо и физическо отпускане, освобождаване от стреса.

 

Релаксиращият ефект може да бъде допълнен с лечебното действие на билки и различни аромати, хромотерапия и музика. В непосредствена близост до лакониума се разполага помещение с душ (препоръчва се да се ползва хладка или студена вода), който допълнително освежава и стимулира кръвообращението. 

 

Гръцка Баня в Древен Рим

По-ниската температура, отколкото в стандартната сауна, дава възможност за по-дълъг престой в лакониума. Все пак не е желателно времето да надвишава 1 час.

 

След малка почивка процедурата може да се повтори или да се премини към друга СПА терапия. 

Важно е поемането на вода, чай или плодови напитки между процедурите, за компенсация на загубата на телесна течност при изпотяването.

 

Кога да пропуснем гръцката баня?

 

Не се препоръчва влизане в лакониума при инфекциозни и вирусни заболявания, силна треска, остри възпаления, открити рани и др.

 

При сърдечносъдови, респираторни заболявания, както и винаги, когато имате някакво безпокойство за здравето си – консултирайте се с лекар!

 

Бременните жени, малките деца и хората с кръвно налягане, по-високо или по-ниско от нормалното, могат да ползват лакониума, но при по-леки условия и с повече внимание (желателно с придружител).

 

Източник: aquatec-bg.com

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени