Шрифт:

Бизнес с мажоретки

Бизнес с мажоретки
Най-популярните мажоретки са от професионалните спортни лиги в САЩ.; Снимки: Getty Images
11-11-2017 10:30 | Яна Касова

Танците на мажоретките вече не са спорт от задната линия. Те дори не са спорт за забавление, а такъв, който се бори за своето място в олимпийската програма.

 

Почти 4 милиона души от началните училища през колежите в САЩ и нациионалните първенства формират огромен бизнес отвъд океана с приход, оценен над $2 млрд. на година. Мажоретният спорт предлага възможност за различни дейности и организации, които надхвърлят отборните състави. В САЩ се предлагат лагери за обучение на мажоретки, както и състезания за различни нива и възрасти. Всяка мажоретка пък трябва да се екипира и най-голямото перо от бизнеса на този развиващ се спорт е продажбата на екипировка, като изискване към помпоните, обувките и екипите е да са атрактивни, което изисква и честата им смяна.

 

Мажоретният спорт се развива вече по целия свят, като Международния съюз обединява 110 национални федерации и над 400 000 хиляди картотекирани състезатели. България няма очредена федерация.

 

От Международния олимпийски комитет вече фиинансират съюза, като на Игрите през 2020 г. мажоретният спорт ще може да се включи демонстративно в олимпийската програма, а през 2024 г. се очаква да дебютира с шампиони. Отборите се оценяват в няколко категории – скокове, танци, пирамиди, рискове и общо впечатление.

 

Най-известните

 

Но най-популярните мажоретки по света са тези, които са ангажирани в мачовете на професионалните лиги по баскетбол и американски футбол. А много университети в САЩ вече предлагат стипендии за мажоретки, така както стимулират студентите в останалите спортове.

 

 

„Тези колежи виждат ценност в мажоретните програми - атмосферата, която носят на игрите, и ролята, която играят във висшите училища и представляват университета”, коментора Джим Лорд, изпълнителен директор на Американсата асоциация на треньорите и администраторите в мажоретния спорт.

 

Извън колежите тренировките в мажоретния спорт обикновено са платени. Треньори и инструктори, които са ангажирани в лагери, фитнес центрове и училища могат да печелят и до $30 000 годишно при пълен работен ден.

 

Но професионалните задължения на красивите момичета по време на мач не са много добре платени. Най-елитните в бранша получават между $100 и $200 на мач или до $3500 на сезон. По-нискоквалифицираните в отборите получават наполовина.

 

Много от мажоретките дори се включват в тима на мажоретките на елитните отбори в САЩ на доброволен принциип. Не малко от момичетата използват появата си в мажоретната селекциия на НБА и НФЛ, за да си проправят път към професонална кариера в рекламния бранш. Много от тях се снимат за плакати и официални изяви на отборите си, а тази популярност на лицата им лесно преминава към други професионални области, като дори навлизат в Холивуд и телевизията. Две много популярни актриси – Тери Хачър и Меган Фокс, изгряват на ТВ-екрана, преминавайки именно по пътеката на мажоретки.

 

Но има и такива, които не са доволни от условията си на труд като професионални мажоретки. Дори се срещат случаи с иск към съда за разрешаване на проблемите със заплащането, което сравнено с играчите е обидно ниско. Един играч, например, от НФЛ получава средно около $1.3 млн. на сезон. Талисманите на отборте дори са далеч пред мажоретките, след като печелят между $25 000 и $65 000 на сезон, а някои от тях получават и доживотни облаги. Не са единични случаите, в които мажоретките печелят защитата на правото за по-високи доходи. През миналия април баскетболният „Милуоки Бъкс”, например, загуби дело срещу момиче на име Лорен Херингтън заради неспазване на закона за трудовите стандарти. Мажоретката твърди, че е прекарвала средно по 40-50 часа седмично на репетиции, тренировки, благотворителни събития и мачове. Възнаграждението й възлизало едва на $65 на двубой и по $30-50 за специалните прояви. Сметката показва, че за всеки час се падат по $4.

 

Материалът е публикуван в списание "Икономист"


 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: САЩ
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени