Шрифт:

Ивет Лалова готви здравословно

Ивет Лалова готви здравословно
11-11-2017 18:38

По повод 14-ти ноември – Световния ден за борба с диабета, Ивет Лалова-Колио,  посланик на кампанията „Открито за диабета“, демонстрира кулинарните си умения и  приготви храни, подходящи както за здравословна диета, така и за хора с диабет.

 

Целта на кампанията „Открито за диабета“, която се организира за шеста поредна година от Sanofi България, е превенция, ранна диагностика на диабета и правилен контрол над заболяването.

 

„Диабетът е новата световна пандемия. Всеки 11-ти човек по света има диабет. У нас над 450 хиляди българи живеят с това заболяване, като близо половината от тях не са диагностицирани. Много важно е  да знаем, че с малки усилия всеки може да се предпази от диабет тип 2. Ежедневна физическа активност и балансиран хранителен режим са в основата на превенцията на диабет тип 2. Затова днес показахме, че здравословната храна освен полезна, е и вкусна“, коментира Ивет Лалова - Колио.

 

Заедно с шеф Ради Стамболов тя  приготви плодово сорбе и сладолед без захар, а лицензираният  треньор по канго джъмпс Росен Димитров показа как да поддържаме тялото си във форма.

 

Планина от захар, криеща малко познати факти за диабета, както и  безплатни рецепти, подготвени от едни от най-популярните кулинарни блогъри у нас, зарадваха посетителите на събитието. По случай световния ден за борба с диабета, през месеците октомври и ноември кампанията на Sanofi „Открито за диабета“ осигурява безплатни измервания на кръвна захар и гликиран  хемоглобин в 12 града в България. До момента са измерени над 650 човека – сред тях има както хора с диабет, така и здрави хора. Целта на безплатните измервания, организирани от Sanofi България, е да предостави възможност за профилактика на здравите и контрол на заболяването  на хората с диабет, увеличавайки достъпа до здравни грижи в малки и големи градове. На 20 ноември предстоят изследвания в Кричим, а на 24 ноември в Панагюрище.

 

Първи симптоми на диабета

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични за всеки от  двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини, предимно в областта на корема. Симптоми за заболяването могат да бъдат непрекъснатата умора, трудно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Ивет Лалова, За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени