Шрифт:

Дюстабан - как да го познаем

Дюстабан - как да го познаем
29-11-2017 15:23

Всеки родител се тревожи за своето дете и за неговата походка. Неслучайно първият профилактичен преглед при ортопед на новороденото е още на 3-месечна възраст.

Колко често обаче ние, родителите, сме разтревожени повече, отколкото е необходимо?

В много случаи това безпокойство е породено от на пръв поглед безобидни признаци. В други случаи става дума за първите симптоми на някои проблеми, сред които е и плоскостъпието.

При децата най-честата причина за развитие на плоскостъпие е наследствената слабост на съединителната тъкан или т.нар. повишена еластичност на връзките и сухожилията. Често първите признаци са свързани с конкретното проявление на дискомфорт в областта на стъпалата, лесна умора на краката или тяхното оттичане.

Тези оплаквания имат и току-що проходили деца, и подрастващи, и възрастни. Добрата новина в случая е, че проблемът е отстраним, особено, ако бъде открит в ранна детска възраст.

Д-р Марк Бери, специалист по хиропрактика и неинвазивно лечение на проблеми с опорно-двигателната система в Американска клиника за гръбначни заболявания, обяснява кои са първите знаци, които биха могли да подскажат дали детето ни е предразположено към развиването на този проблем, известен сред всички и като дюстабан.

 

„Наблюдавайте походката на своето дете – вие сте първите, които биха могли да забележат отклонения. Обикновено първият сигнал за наличие на плоскостъпие е липсата на свод на крачето.


Важно е обаче да отбележим, че бебетата се раждат с естествени мастни възглавнички, които да поддържат този свод високо, докато системата от връзки и сухожилия в крака се изгради сама с течение на времето. Затова тази възглавничка изчезва едва след 3-4-годишна възраст. Когато това се случи и детето остане с плоско стъпало, бихме могли да говорим за наличието на евентуален проблем.


Тогава е добре да се замислим дали малкото изпитва някакъв дискомфорт при определени дейности – дълго време в изправен стоеж, напрежение и болка в крака след физическа активност, други болки. Понякога е възможно плоскостъпието да предизвика проблеми и с гръбначни стълб, водещи до неговото изкривяване.

 

Най-лесният начин да разберете дали детето има някакъв проблем със свода на крака, е да обърнете внимание как се износват обувките му - те се изтриват от вътрешната страна“, обяснява д-р Бери.

 

Тогава естествената реакция е да се запитаме дали и по какъв начин бихме могли да помогнем на своето дете да стъпва нормално, както и да предотвратим евентуалните последици за в бъдеще.

Има начини това да се промени, особено ако състоянието се установи, преди детето да навърши 7-годишна възраст. Има и начини за превенция на плоскостъпието.

„Превенцията на плоскостъпието започва още от най-ранна детска възраст, от самото раждане. Важно е крачетата на новороденото да не бъдат силно пристягани с пелени, нито пък обувани в тесни чорапки.
Дайте му възможност да се движи свободно. Не му слагайте дори и обувки в първите месеци. На по-късен етап изберете правилните – достатъчно широки и свободни отпред, но със стабилна пета, която да поддържа крака прав.

Имайте предвид, че ортопедичната подметка прави крака ленив и е възможно той да се научи, че е поддържан по друг начин, а не естествено.

Затова бъдете прецизни и изберете точния модел обувки. Когато сте удома, оставете детето да ходи босо. При по-големите, вече проходили деца, има и други начини, чрез които да се влияе на развитието на стъпалото", съветва д-р Бери.

 

Тези упражнения помагат:

 

1. Търкаляне на точилка по пода, повдигане на дребни предмети с пръстчетата на краката.

2. Скачане на въже.


3. Бягане на пръсти.


4. Ходене по външните ръбове на стъпалата.


5. Каране на колело само с пръстите на краката.


6. Босо ходене през лятото по камениста и дразнеща краката повърхност.


Всички тези упражнения биха били от полза на детето.

 

Д-р Марк Бери има сериозен опит в работата с деца с гръбначни заболявания. Той е международен лектор, преподавател, инструктор по биомеханика, сколиоза и постурални методи. Д-р Бери е и сред специалистите, които се включиха в кампанията „Защото здравето има значение“. Проектът е създаден в отговор на нарастващия процент деца с гръбначни изкривявания и най-вече заради липсата на практики по мониторинг и превенция.

Източник: Новите родители

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Октомври 2018
п»ї