Шрифт:

Кучетата може да са по-интелигентни, отколкото си мислим

Кучетата може да са по-интелигентни, отколкото си мислим
30-11-2017 14:00

Кучетата не разпознават промени във външния си вид – "огледалният" тест за интелигентност. Но както обяснява експертът по познавателна способност при кучетата д-р Александра Хороуиц, за провала им си има причина.

Защо разпознаването на собственото отражение е белег на интелигентност?
Саморазпознаването произлиза от сравнителната познавателна способност. Хората провеждат тестове с животни – дали те могат да решават задачи, да имитират или да учат, също както работим с децата. Някои въпроси са за мета-познавателната способност – мислене за мисленето. Едно мета-познавателно умение е "теорията на ума" – осъзнаването, че умовете на другите са различни от твоя и затова те знаят неща, които ти не знаеш. Хората придобиват това умение на възраст от около три години.

Какъв е тестът с огледалото?
Той включва да се погледнеш в огледалото и да разпознаеш, че нещо се е променило. Според историята, (психологът) Гордън Галъп се бръснел и се зачудил дали неговите питомни шимпанзета могат да се гледат в огледалото както го прави той. После поставил огледало в клетката им. Те го атакували, тъй като видели, че срещу тях се спуска друго шимпанзе, но скоро разбрали, че това не е така и започнали да се оглеждат. Галъп тайно белязал шимпанзетата по челата с червена боя без мирис и записал поведението им при следващото заставане пред огледалото. Шимпанзетата докоснали червения белег върху собствените си чела, а не върху огледалото и се опитали да помиришат боята по пръстите си. Това се смятало за издържане на теста за саморазпознаване в огледалото.

Кои животни издържат теста?
Делфините го издържат с белези по телата и с отразяващи повърхности в аквариума, като започват да се движат по необичаен начин, за да видят белезите. Един африкански слон издържал теста, свраките също се справят. Но редица други животни не успяват, като например макаците резус. Кучетата също се провалят на теста. Но първо трябва да помислим за различните сетивни органи и кое е важно за животните – дали живеят с други, каква е социалната им организация, дали се пощят. Всичко това е от значение за издържането на теста. Кучетата не се ориентират предимно със зрението, а с обонянието.

На какъв тест подложихте кучетата?
Спрях се на естественото поведение на кучето – те маркират предмет с урина и така оставят съобщение. Душат чуждите белези с урина и така вероятно комуникират кой ги е оставил. Интересуват се кой още е наоколо. Затова създадох "обонятелно огледало". Събрах урина от 35 кучета и сложих малко от нея в кутии с вентилационни отвори и после ги показах на кучетата. Кучетата почти не обърнаха внимание на собствената си урина, но задълбочено душеха чуждата. Тогава обаче взех тяхната миризма и добавих към нея анасон. Този път беше тъкмо обратното – те прекараха много повече време в изучаването на този нов аромат.

Значи кучетата са по-умни, отколкото смятаме?
Трябва да се замислим сериозно какво е да си създание, чието основно сетиво е обонянието и как това се отразява на познавателните способности. Възможно е кучетата да се самопознават и то добре. Фактът, че досега не сме успели да дадем отговор на този въпрос не означава, че кучетата няма капацитета да го направят, просто се нуждаем от по-добри експерименти, за да разберем какво знаят кучетата.

Открийте още интересни истории на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Ноември 2018