Шрифт:

Сънят и здравето

Сънят и здравето
05-12-2017 13:50

Не звучи логично, но една здрава доза недоспиване може да ви помогне да се справите с депресията. Според Националната служба по статистика тревожното безпокойство или депресията засягат почти всеки един от петима възрастни във Великобритания. В момента консултативните терапии и антидепресантите са най-обичайната форма на лечение, но постигането на положителни резултати може да отнеме седмици или месеци. Но мета анализ на университета на Пенсилвания сочи, че периоди на безсъние под медицинско наблюдение могат временно да облекчат симптомите за едва 24 часа.

От известно време се знае, че лишаването от сън има потенциален ефект на антидепресант, но все още е мистерия как действа и каква е ползата. Проучващият екип събрал данни от внимателно подбрана група от 66 изследвания (някои от тях са отпреди 36 години), като ги селектирал от предварителен разширен списък от повече от 2000 изследвания.

Положителни резултати били наблюдавани в около 50 процента от пациентите, независимо от възрастта, пола и състоянието им (примерно биполярно разстройство или следродилна депресия) или от типа медикаментозно лечение, ако въобще се прилагало такова. Нещо повече, частично недоспиване – три-четири часа сън, последвани от принудително будуване за около 20 часа – било също толкова ефективно, колкото лишаване от сън в продължение на 36 часа.

"Проучванията в анализа ни сочат, че недоспиването е ефективно при различни групи – казва д-р Илейн Боланд, водещ автор на статията, публикувана в "Списание за клинична психиатрия”. – Няма значение какво е количественото изражение на реакцията, какъв е типът на лишаване от сън или от какъв тип депресия страда субектът – нивата на реакция са почти еднакви."

Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи с точност как недоспиването облекчава симптомите на депресията и да се види кои хора биха имали най-голяма полза от лечението, казват учените.

Открийте още интересни истории на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Ноември 2018