Шрифт:

Путин пуска руските спортисти на Олимпиадата

Путин пуска руските спортисти на Олимпиадата
07-12-2017 09:02

Владимир Путин обяви, че няма да прави пречки на руски спортисти да участват в зимните олимпийски игри в Южна Корея през февруари 2018 г.

 

Международният олимпийски комитет (МОК) забрани на Русия участие в Пьончан, но отделни състезатели могат да стартират, макар и под неутрален флаг. Стига да имат чисто от допинг минало и настояще.

 

Прокраднаха се информации за бойкот от страна на санкционираната държава, но руският президент ги опроверга.

 

"Донякъде сами сме си виновни за тази ситуация. Дадохме повод на някои хора да се възползват не напълно честно, меко казано", каза Владимир Путин.

 

В последните години стана ясно, че над 1000 руски олимпийци от "Сочи 2014" са се допингирали, а положителните проби, дадени по време на игрите, са прикривани и подменяни, като за целта са правени операции с агенти от службите. МОК отне доста медали и пренареди класирания.

 

Все пак Путин отбеляза със задоволство, че в доклада на специалната комисия на МОК никъде не се казва, че е доказано участие на държавата в мащабната допинг афера.

 

"Няма да правим никакъв бойкот, няма да създаваме прички на нашите спортисти да участват в лично качество, добави Путин. - Някои спортисти, каквито аз познавам и лично, се готвят за тези игри през цялата си кариера. Поради което няма как да ги спрем или да създаваме условия за пречки."

 

Той допълни, че в Москва ще се запознаят в детайли с решението на МОК по отношение на правилата, които трябва да спазват руските спортисти. Русия трябва официално да оповести становището си на 12 декември, когато има заседание на олимпийския комитет на страната.

 

А МОК тепърва трябва да прецизира статута на руските спортисти, които бъдат допуснати до Пьончан. В момента ситуацията е "висяща". Засега е ясно, че руснаците няма да представляват родината си, ще стартират под флага на МОК и няма да се изпълнява руския химн. Знамето на Русия изобщо няма да присъства на игрите, има спусната забрана и за акредитации на официални лица.

 

ДОЧЕТЕТЕ - ТУК

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Русия, Владимир Путин, Допинг, ЗОИ 2018
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Ноември 2018