Шрифт:

Повече пари за спорт

Повече пари за спорт
Снимки: lap.bg
08-01-2018 09:08

2018 г. вече настъпи, година, в която българският спорт ще има на разположение да разпредели 75 732 300 лв. Такъв е бюджетът на Министерството на младежта и спорта (ММС) за следващите месеци. Увеличението на средствата спрямо приетите със Закона за държавния бюджет за 2017 г. е с 2 303 300 лв.

 

Заплати и пенсии

 

Разликата в спортния бюджет идва не толкова от промени в политиката на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, а от друга корекция на държавно ниво – скока на минималната заплата, която вече е 510 лв. Най-голямо увеличение - с 856 300 лв., има перото за заплати на персонала в спортните училища, които са под управлението на ММС. Със 734 700 лв. повече са поискани за средства за служителите в самото министерство, където освен увеличаването на минималната заплата и осигурителните вноски, предстои изплащане на обезщетения за служители, които се пенсионират. Пожизнените премии на олимпийските медалисти, които също са обвързани с работната заплата, налагат разходите по това направление да набъбнат с още 512 300 лв.

 

Министър Кралев увеличи с около милион две от основните дейности на министерството - дейностите в областта на спорта за учащи и спорта в свободното време и тези в областта на спорта за високи постижения.

 

Елитният спорт ще глътне повече пари сравнено с 2017 г., защото през февруари ни чака Олимпиада. Част от тези 50 479 700 лв. по това направление ще бъдат разходвани по тима ни за Пьончан, за стимулиране дейността на федерациите (29 млн.) и клубовете (6.85 млн.).

 

„През последните 3 г. нашият екип се опитва да поддържа една философия на максимална обективност при финансиране на федерациите, защото трябва да сме справедливи. Спортовете са разделени на пет групи. В първата попадат тези, които имат медали на последните две олимпийски игри и от последно проведеното световно първенство. Това всъщност е нововъведението, защото смятаме, че ако в олимпийския цикъл имаш медал от световно първенство, това дава големи шансове да повториш успеха си и на самите игри. Така освен традиционните спортове, които в исторически план имат успехи, място сред приоритетно финансираните спортове ще намерят тези, които нямат толкова силни традиции, но работят много добре в момента. Такъв пример е таекуондото”, коментира Кралев.

 

Във втора група са федерациите, които имат класиране от 4-то до 8-о място на последните две олимпиади и на последно проведеното световно първенство. Трета група са тези, които са имали квоти за олимпийски игри и имат потенциал за взимането на такива. В четвърта група попадат социални спортове – футбол, баскетбол, хандбал. А в пета група са тези, които са с възможности за развитие, нямат толкова масово разпространение в страната, нямат и сериозни международни успехи.

 

„Естествено, не всички ще бъдат доволни, сигурен е първият човек на спорта ни. - Но показваш резултати – получаваш пари. Както е в целия свят. В България живеем с една малко грешна представа за начина, по който трябва да се финансира спортът. Не може една държава с икономика като нашата да си позволи да финансира 110 федерации, колкото има лицензирани.”

 

В направлението на елитния спорт са разчетени средства за стимулиране и награждаване на спортисти за призови класирания на европейски и световни първенства и олимпийски игри, както и аналогични първенства и игри за хора с увреждания, пожизнените премии на олимпийските медалисти, прекратили активна състезателна дейност, и треньорите им.

„Опитваме се и топатлетите ни да бъдат с адекватни, прилични заплати, а не както досега беше - да се дават на много хора по малко пари. Този път ще даваме на малко хора повече пари, като средства ще бъдат заделяни и за състезатели в юношеска възраст, които показват заложби на световно ниво”, заяви още Кралев.

 

В общия бюджет на политиката в областта на спорта за високи постижения са заложени средства 1 278 000 лв. за обезпечаване дейностите на Антидопинговия център и лабораторията за изпълнение изискванията за лицензирането й. Дейността на Болницата по спортна травматология "Димитър Шойлев" ще бъде стимулирана с 180 000 лв., а членският внос към Световната антидопингова агенция  е 59 000 лв.

 

Масовостта

 

 

16 354 000 лв. ще се разходват през следващите 12 месеца за масовия и училищен спорт. Издръжката на спортните училища е 9 650 000 лв. Масовият спорт ще бъде стимулиран с 5 275 000 лв. посредством вече утвърдените програми на ММС, а за ученически и студентски спорт ще бъдат отделени 1 436 700 лв.

 

„Наш приоритет е масовият спорт, който да бъде приет като средство за интеграция и мост между традицията и иновациите, споделя Кралев, който се надява, че по време на домакинството ни на Европейското председателство тази година ще бъдат разрешени много проблеми в масовия спорт не само у нас, а залегнали пред континента. - За младежите също имаме много интересни дебати - за ролята им в изграждането на благоприятна среда, засилване на демографския подем, развитието на младите хора чрез осигуряване на устойчиво развитие и равенство в бъдеща Европа. Все интересни теми, които вълнуват всички млади хора по света.”

 

Министър Кралев изтъкна, че ММС работи усилено за привличане на средства и по европейски програми, които също увеличават общия бюджет. “Важна част от работата на Министерството на младежта и спорта за следващата година е Председателството на България на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 г. Нашето министерство ще организира 4 големи събития на експертно ниво, като за тяхното финансиране кандидатстваме с проекти по програма Еразъм +, в размер на близо 1 200 000 лв.”, заяви спортният министър.

 

Политиката в областта на младите хора ще се захрани с 3 287 000 лв., като голямата част от тях - 2 млн. лв., ще са за "Национална програма за младежки дейности по чл.10а от закона за хазарта", според който организаторите на хазартни игри са длъжни да правят годишни вноски за социално отговорно поведение.

 

Строежи


Следвайки политиката на ГЕРБ за инвестиции в инфраструктура, и министър Кралев нееднократно е изтъквал следването на тази линия в спорта. 3 289 800 лв. ще бъдат инвестирани в привеждането на спортните обекти и съоръжения във вид отговарящ на съвременните международни стандарти. Според Кралев целевите средства за спорт и спортна инфраструктура се увеличават в рамките на годината, според възможностите на бюджета и посочва като пример 2016 г., когато гласуваните средства са били 71 211 200 лв, а в края на 2016 г. разходваните средствата са били в размер на 81 603 700 лв. За 2017 г. бяха гласувани 73 428 700 лв., а реалните средства в края на годината бяха 81 000 000 лв.

 

Повече са парите, предвидени за "текущи трансфери, обезщетения и помощи за домакинствата" – 7 712 000 лв. През 2018 г. България е домакин на три световни първенства - по волейбол за мъже (съвместно с Италия), по художествена гимнастика и по гребане.

 

Приходната част ММС базира на очакванията си за постъпленията от Българския спортен тотализатор – 26 700 000 лв. Останалата част от средствата – 49 320 000 лв., ще дойдат от държавния бюджет и други бюджетни организации.

 

"Основните приоритети в областта на спорта за периода 2018-2020 г. са укрепването на здравето и физическата активност, практикуването на спорт от всички и развитие на спорта за високи постижения", се казва в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. В нея е заложено таванът на разходите на ММС да се увеличи до 77 543 000 лв. през 2019 г. и до 79 330 000 лв. през 2020 г.


Материалът е публикуван в списание "Икономист"

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ММС, Красен Кралев
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени