Шрифт:

Вижте най-важните промени в състезателните правила по лека атлетика

Вижте най-важните промени в състезателните правила по лека атлетика
09-01-2018 17:08

Съдийската комисия при Българска федерация лека атлетика (БФЛА) информира, че на интернет страницата на БФЛА вече е публикувано българското издание на Състезателните Правила на ИААФ за 2018-2019 г.

 

По традиция световната лекоатлетическа централа прави цялостна ревизия на действащите Правила на всеки две години и от 1 ноември 2017 г. влезе в сила новото издание на правилника, по който ще се провеждат състезанията в „Царицата на спортовете” през следващите два сезона.

 

Най-важните промени, с които атлетите и всички ангажирани в спорта ще трябва да се съобразяват са:

1.    Всички атлети в скоковите дисциплини ще могат да участват само с по един състезателен номер. (Правило 143.7)

2.   В щафетните бягания 4x100 м и 4х200 м (на открито), зоната за предаване на палката се увеличава на 30 метра, като към досегашните 20 м се приобщават и 10-те метра, които до момента се явяваха зона за ускорение. (Правило 170.3)

3.   За всички дисциплини по скокове и хвърляния, с изключение на овчарския скок, времето за изпълнение на опит ще бъде 30 секунди, когато в състезанието участват повече от 3 атлети (най-масовите случаи) или при първия опит в състезанието на всеки атлет, независимо от броя участници. (Правило 180.17)

 

В навечерието на новия зимен атлетически сезон ръководството на Съдийската комисия при БФЛА апелира всички атлети, треньори или други ангажирани със спорта лица, да се запознаят с българското издание на Състезателните Правила на ИААФ за 2018-2019 г., като те са публикувани на страноцата на БФЛА.

 

Можете да ги видите - ТУК 

 

Всички промени в правилника са отбелязани с подчертаване на съответния текст. Това включва и редакционни поправки, като поставянето на вече съществували текстове под различна номерация или преместването им в друго Правило.

 

За първи път Състезателните Правила са оформени по нов начин. В тях освен самите технически Правила са включени и коментари (в зелен цвят), които поясняват или тълкуват Правилата, или препоръчват методи на работа, за да може да се постигне още по-голяма стандартизация в съдийството и организацията на състезания по лека атлетика.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Съдии, Правила
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Октомври 2018
п»ї