Шрифт:

Спорт преди пубертета помага за по-здрави кости

Спорт преди пубертета помага за по-здрави кости
19-02-2018 14:37

Колко е важна физическата активност, която подлага тялото на боравене с тежест, за правилното развитие на здрава и силна скелетно-мускулна система на децата?

 

Отговор дават учени от Университета в Орегон, САЩ с доказателства най-вече за малчуганите, тъй като растящите кости са много по-податливи на адаптация под въздействието на тежест, отколкото костите при възрастните хора.

 

Затова специалистите препоръчват добре преценена, но и умерена „тренировка“ на костите на децата, най-вече преди пубертета или в ранните години на пубертета, за да се намали риска от костни фрактури по-късно в живота на детето, съобщава journals.lww.com.

 

Проучването се фокусира върху училищните физически занимания и как те се отразяват на здравето на костите на децата до 8-годишна възраст впоследствие.


Изводите: подлагането на тялото под влияние на тежест по време на физически занимания има позитивен ефект върху микроструктурата на костта – параметър, лесно измерим в днешно време чрез модерна медицинска техника.  

 

Учените също така отбелязват, че е важно спортуването и неговите ефекти за подобряване на правилното развитие на костната система при децата често изисква преструктуриране в зависимост от възрастовата група и дори - пола.

 

Напоследък се наблюдава тенденция, при която с навлизането в гимназиална възраст много деца губят тренинг и това е особено вярно при момичетата. Затова е важно да се има предвид интегрирането на физическите занимания според възрастта и нуждите на малчуганите с цел да се избегне загубата на тренинг и да се подобрят шансовете децата да продължават да растат и да развиват една по-здрава костна система по един ефективен и забавен начин.

 

Източник: noviteroditeli.bg

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени