Шрифт:

Пиявиците и как те лекуват спортни травми

Пиявиците и как те лекуват спортни травми
12-03-2018 09:14
Доктор Венелин Кьосев е най-новият автор на BGswim.com. В собствена рубрика страстният акварист ви запознава с тънкостите в отглеждането на рибки и водни обитатели в домашна обстановка. Този път темата в рубриката му „Венко Кьосев- Докторът на рибите” е малко по-различна. 
 
Ще ви запозная с едни водни същества, които не са точно домашни любимци. Някои хора изпитват погнуса от тях. Други им се възхищават. Става въпрос за медицинските пиявици.  
 
Има хора, които ги държат в аквариуми, като златни рибки – странно наистина. Всъщност те се ползват за лечение на редица заболявания. 
 
Един метод на лечение, позабравен с годините, но достатъчно ефективен, използван и в спортната медицина, най-вече за възстановяване след контузии и хирургически интервенции. Състезателите от плувните спортове не правят изключение. 
 
Пиявиците наброяват над 600 вида. В медицината обаче се използват три вида:
 HURUDO MEDICINALIS
 - Медицинска пиявица лечебна - medicinalis
 - Медицинска пиявица аптекарска - officinalis
- Медицинска пиявица източна - orientalis
 
Повечето хора свързват пиявиците с обикновено кръвопускане и с високото кръвно налягане.
 
Рефлекторното въздействие е:
  
Умерено дразнене на чувствителни нервни окончания,  съсредоточени в определени точки на кожата - мускули и други тъкани, а чрез тях и посредством нервните връзки, възстановяват нервната регулация в организма. 
 
По този начин се нормализира силата, подвижността и се уравновесяват процесите на възбуждане и задържане.
 
Механичното въздействие – променя интензивността на притока на  кръв, благодарение на това, че пиявицата смуче кръв и дразни механично локалните кожни рецептори.
 
Биологично въздействие на слюнката на пиявицата, разбира се е най-важната.
 
- Многостепенно антиколагуантно действие (блокиране на тромбоцитно -съдовото и плазмено звено на хемостазата)
 
- Изменение на реологията на кръвта
 
- Активно тромболитично действие
 
Какво означават всички това? 
 
Най-простичко казано пиявиците усилват кръвотока в тялото и подобряват регенеративните или самовъзстановителните процеси в тялото.
 
Страната с най-ярки традиции в тази област е Русия. Там бях обучен и аз от един виден кардиолог - д-р Константин Сухов, понастоящем президент на Международната асоциация на хирудотерапевтите със седалище Москва.
 
Пиявиците са се използвали за лечение още в дълбока древност.
 
Докато смуче кръв медицинската пиявица отделя слюнка, която попада в кръвта ни. Именно това е най-ценното в терапията със медицински пиявици. 
 
Сега има създадени научни центрове за изследване на компонентите на слюнката на медицинските пиявици. Един от най-големите в Европа се намира в Полша. 
 
В слюнката на пиявицата има над 60 биологично активни субстанции. Най известната е хирудин. Това е белтък, който се намесва в процеса на кръвосъсирването. Забавя го. 
 
Това е причината раната от захващането на пиявицата върху кожата да кърви по-продължително време.
 
В интернет пространството пишат какви ли не странности за пиявиците – например, че намирали акупунктурните точки и се прихващали сами.
 
Намират болни и проблемни зони върху кожата и се захващат за тях. Това не е вярно. Пиявиците могат да се поставят навсякъде където е необходимо по преценка на един добър хирудотерапевт.
 
Медицинската пиявица е изчезващ вид и тя е в червената книга. 
 
По тази причина тези пиявици се отглеждат в биологични ферми и се продават със съответни разрешителни и сертификати. Една от най-големите ферми е тази на Международния център в Русия.
 
Такива има също така в Обединеното Кралство, Франция и Германия. 
 
 

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени