Шрифт:

Синтетична ДНК в лаборатория

Синтетична ДНК в лаборатория
08-04-2018 13:19

Екип учени в Изследователския институт „Скрипс” в САЩ е създал "полу-синтетичен" организъм, способен да произвежда невиждани досега на Земята протеини, като добавили нови букви към генетичния код. Синтетичните протеини, създадени от подобни организми, могат да отворят вратата за ново поколение лекарства и терапии по поръчка, казват от екипа.


Обикновената генетична "азбука" се състои от четири букви или бази: А, G, C и Т. Те означават аденин, гуанин, цитозин и тимин, които са четирите вещества, изграждащи ДНК. Тези букви могат да се комбинират в различна последователност и да формират 20 естествено срещащи се аминокиселини, градивните единици на протеините.


През 2014 г. екипът от "Скрипс" създал още две „букви”, X и Y, като това на теория дава възможност за създаването на още 152 синтетични аминокиселини. Тогава обаче не могли да създадат организъм, който да произвежда протеини. Сега обаче са създали успешно организъм, способен да произвежда т.нар. зелени флуоресцентни протеини, като модифицирали Escherichia coli – едноклетъчна пръчковидна бактерия, която обикновено се използва лабораторното производство на протеини.


"За пръв път в която и да е клетка се произвеждат протеини чрез декодиране на генетична азбука от шест букви, вместо с естествените четири букви – казва водещият проучването д-р Флойд Ромсбърг. – Малкият брой комбинации на естествените ДНК бази, A, T, G и C, ограничаваше и типовете на новите протеинови терапевтики, които можеше да бъдат създадени. Чрез добавянето на Х и Y в генетичната азбука вече разполагаме с разширен речник и можем да създаваме най-различни нови протеини, които миха могли да бъдат използвани с разнообразно предназначение, включително и за съвсем нови лекарства."


Доскоро много учени смятаха, че нашата специфична ДНК структура е от ключово значение за еволюцията на живота. Пробивът на екипа на „Скрипс” обаче разкрива възможността животът да е еволюирал по различен начин на друга планета.


Организмът е абсолютно безопасен и няма никакъв шанс да се разпространи извън лабораторията и да зарази естествените форми на живот, тъй като е неспособен да произвежда X и Y базите, които са му нужни, за да живее, успокояват учените.


Открийте още интересни истории на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени