Шрифт:

2/3 от спонсорите в американския спорт са вредни храни и напитки

2/3 от спонсорите в американския спорт са вредни храни и напитки
08-04-2018 16:55

В последните години обяснението, че спортът помага на хората да живеят здравословно придоби друг смисъл поне в САЩ.

 

Напоследък вредните храни и спортът са толкова преплетени, че, изглежда, не могат едни без други. Специализирано проучване, публикувано в списание Pediatrics, показва, че 76% от хранителните продукти, които са рекламирани в спорта, са вредни (junk food). Същото се отнася и за напитките, от които 52.4% съдържат захар.

 

Проучването се фокусира върху десетте най-популярни спорта сред децата и младежите, както и най-популярните спортни отбори в САЩ. Според предоставените данни са отчетени само случаите, в които логото на дадена компания присъства в рекламен видеоклип, чрез банер или пък в специална рекламна кампания.

 

"Ние сме сериозно загрижени, че всичко това може да има негативен ефект и въздействие върху избора на децата какво да ядат", казва Мари Браг, един от авторите в проучването и асистент в катедрата по безопасност на храненето в Медицинската школа в Ню Йорк.

 

"Разбира се, че има тясна връзка между спортните клубове, както и компаниите, които рекламират, но те трябва да обмислят какво предлагат, а не само да търсят печалба", добавя тя.

 

"Пепси" е една от компаниите, потърсени за отговор на проучването. В официално съобщение се казва, че "компанията е поела отговорност да представя своите посланици като модели на подражание. Затова ние не рекламираме на деца под 12 години".

 

Проучването осъжда и слагането на етикети на отделни храни, както беше направено по време на Супербоул LII. Мачът за титлата в Националната футболна лига (НФЛ) винаги привлича огромен брой рекламодатели. В една от тях един от чипсовете беше представен като "официалния чипс на НФЛ", а според авторите на проучването това не е добре.

 

"Логото на компанията беше до това на НФЛ, което подтиква хората да консумират вредната храна, докато гледат футболните мачове", обясняват още авторите на изследването.

 

В Съединените щати затлъстяването сред децата е един от големите проблеми. Неговото разпространение е 17%, което засяга 12.7 милиона деца и тийнейджъри. Изчислено е, че почти едно на всеки пет деца и тийнейджъри на възраст от 6 до 19 години има проблем със затлъстяване. Световната здравна организация нарече детското затлъстяване едно от най-сериозните здравни предизвикателства на 21 век.

 

"Телевизията и интернет се превърнаха в платформа за програмиране. И можем да кажем, че те програмират децата да искат нездравословна храна", казва д-р Дейвид Лудвиг, който е професор в Медицинския институт в Харвард. "Така че родителите трябва да защитават домашната среда. Също така и спортовете са длъжни да мислят какво рекламират".

 

Американската асоциация за напитки също взе отношение след публикуването на изследването. Според нея "продуктите са изцяло насочени към възрастните и не са за деца. Това е ясно упоменато". На практика обаче ситуацията се превръща в омагьосан кръг, където никой няма вина.

 

Източник: Дневник

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени