Шрифт:

Ходете боси

Ходете боси
14-04-2018 11:14

Събуйте обувките. Когато сте на ливадата, по пясъка на плажа, в градината, дори теренът да не е равен, или когато стъпвате по камъните в реката – вашите крака ликуват, ако са боси. Родители и деца имат само полза.

 

Босото ходене ни прави не само по-стабилни, но има и куп ползи за здравето и за психиката. Кои са те?


1. Намалява рискът от изкълчване и наранявания


Обувката променя естественото движение на крака. Това е особено изявено при децата. Когато крачето им е стегнато в обувка, ставите се натоварват, а мускулите – отслабват. Колкото по-слаби са те, толкова рискът от изкълчвания и наранявания нараства.

 

Дори най-удобната обувка променя анатомия и формата на стъпалото. Тя нарушава механизма на движение, променя центъра на тежестта и разпределението ѝ.
Експерти твърдят, че преди изобретяването на обувките, сме били по-здрави. И дават пример с хората от племето Зулу, които до ден днешен ходят боси, и които са по-здрави от европейците.

 

2. Допирът до земята прави акупунктурен масаж


Стъпалото е така чувствително както и пръстите на ръцете. На квадратен сантиметър в него са съсредоточени най-много рецептори. Всички те се "събуждат" , когато ходим боси, активно масажирайки биологично активни точки - над 72 хиляди, според китайската медицина. Всяка от тях е свързана с един или друг вътрешен орган и активизира работата му.
Така ходенето бос осъществява най-добрият природен масаж. Чувствителните микрокомпютри на краката излъчват импулси към цялото тяло, успокояват стреса и събуждат положителни емоции.

 

3. Сваля напрежението, намалява стреса

 

Проучвания доказват, че допирът на стъпалата до земята намалява емоционалния стрес, сваля напрежението, тревожността и умората. И е лек при безсъние.

 

4. Кракът е по-стабилен, равновесието - по-добро


Като стъпалата усещат неравностите, по-лесно намират равновесие и са по-стабилни отколкото, ако са стегнати в обувки. Ако малкото дете е босичко, то се придвижва по-стабилно върху повърхност, която не носи риск от нараняване - мокет, паркет, балатум, дъски, теракот .. 

 

Дори дебелите хора, когато се събуят боси, облекчават напрежението в ставите. Според проучвания – средно с около 12%.


Кракът иска да усети стабилност - ако е с обувка, го постига с по-голяма сила на стъпване и "набива крак" като войник при маршировка.


Докато на босо, всеки усеща своето равновесие, разпределя естествено тежестта по цялото стъпало и омекотява стъпката с помощта на цялото тяло.

 

5 . Разтоварваме се от статичното електричество


“Изолацията” от земята, която осигуряват обувките, ни превръща в електростатична машина. Натрупваме положителни заряди и при всяко рязко движение от нас "хвърчат искри".
Тези положителни електрически заряди може да са причина за главоболие, липса на тонус и за нарушения на съня.


А ходейки боси, ние “се заземяваме”, разреждаме статичното електричество, което ни вреди, и босото ходило го „предава“ на земята.

Източник: Новите родители

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Октомври 2018
п»ї