Шрифт:

Да бягаш благотворително

Да бягаш благотворително
Снимки: Getty Images
14-04-2018 12:15 | Яна Касова

Хората помагат един другиго откакто светът съществува. А човекът бяга също от тогава. Но благотворителните състезания започват хилядолетия по-късно. И въпреки че бяганията в помощ на хора в нужда, животни и в защита на околната среда стартират след средата на XX век, днес ежедневно някъде по планетата някой тича, за да помогне.

 

А да бягаш благотворително е стимул за начинаещите, подкрепяйки кауза, която е на сърцето им, да застанат на старт в състезание. Напредналите в километраж с маратонки пък често избират да съчетаят хобито си с извършено добро. 

 

Един от рекордьорите по набрани средства за благотворителност е маратонът на Лондон. Ежегодно в състезанието стартират над 35 000 души, като повече от 26 000 от тях бягат, подкрепяйки благотворителна кауза. 1/3 от стартовите места са отдадени на организации, които набират средства по различни причини. Надпреварата на 42.195 км в столицата на Великобритания се провежда ежегодно през пролетта от 1981 г. насам. Първата благотворителна инициатива датира от 1984 г., когато са отпуснати няколко стартови позиции за фондация, подпомагаща спорта. От тогава Лондонският маратон всяка година има благотворителна инициатва. В края на миналия век желаещите да включат своите каузи в състезанието драстично нарастват и принуждават организаторите да въведат схема за благотворителност. Така от 1993 г. в сила са „Златните облигации”, чрез които стотици организации с добри намерения купуват гарантирани „залози” за по 300 паунда, които след това предлагат на участниците, които ги подкрепят. Бегачите, взимащи тези места, се ангажират да наберат четирицифрена сума за каузата си като популяризират избраната неправителствена организация и насърчават към финансови дарения. Неправителствените организации, които изкупуват „Златни облигации” са вече над 750 и си гарантират поне 15 000 места на стартовата линиял, а допълнтелните „Сребърни облигации” дават възможност за още над 15 000 да стартират благотворително.

 

Лондонският маратон е вписан и в Книгата за рекордите на Гинес за набрани за благотворителност средства от еднодневна проява. От 2007 г. каузите събират по над 46.5 млн. паунда, а през 2016 г. сумата надхвърля 59 млн. паунда. От 1981 г. насам чрез участниците си Лондонският маратон е набрал над 860 млн. паунда за добри намерения.

 

 

Освен това, компанията, която организира маратона в Лондон - London Marathon Events, чрез собствената си благотворителна организация The London Marathon Charitable Trust, е събрала над 64.5 млн. паунда. Тези средства се разпределят за изграждане на спортни съоръжения. През годините тя е помогнала за реализирането на повече от 1130 проекта.

 

И останалите от най-големите маратони в света са свързани със стотици благотвоителни инициативи, които набират милиони средства за помощ. Така например само официалната благотворителна програма на Бостънския маратон осигурява над $12 млн.

 

Ежедневно по целия свят се провеждат благотворителни състезания от различен ранг и мащаб.

 

БГ-помощ

 

В България не изоставаме по никакъв начин с желанието да помогнем. Средствата, които се събират от различните инициативи с бягане, разбира се, са много по-малко, но и мащабите са различни.

 

Софийският маратон бележи всяка година рекорди по масовост, като в последното му издание през миналата есен се включиха над 4000 души. А колкото повече бегачи, толкова повече благотворителност.

 

През 2017 г. в надпреварата бяха реализирани няколко инициативи. „Жълти стотинки“ на една от телекомуникационна компания се реализира в партньорство с фондация „И аз мога” и помогна на деца с множествени увреждания, за които се полагат грижи в столичния дневен „Център за Надежда“. Ежегодно една от водещите у нас бензиностанции събира средства за децата болни от аутизъм, като всеки пробяган от техни служители километър се умножава в лева. Друга благотворителна кауза на организацията „Running 4 those who can’t“ набира средства за закупуване на специализирани столове за децата, които не могат да бягат. Вече в няколко издания на състезанието на 42.195 км участва и отборът на WWF (Световен фонд за дива природа), който подкрепя борбата с бракониерите, ежедневно ловуващи тигри в Азия за продан на техни части на черния пазар. Мисията на тима е насочена към опазване на тигрите и удвояване на техния брой и по конкретно с набиране на средства за оборудването на горските рейнджъри с облекло, наблюдателна техника и кучета. През 2016 г. по време на надпреварата в столицата ни отборът събра 2300 лв.

 

От органзационния комитет на Софийския маратон споделят, че социалните каузи набират близо 50 000 лв. От година на година пък стават все повече желаещите да се включат в подобни благородни каузи, нарастват и сумите, с които се подпомагат децата в нужда.

 

Не само най-голямата проява за бягане у нас е популярна за набиране на средства. Съвсем наскоро ултрамаратонецът Красимир Георгиев за 36 часа избяга 220 км на пътека без да спира в подкрепа на децата преборили тежкото заболяване рак.

 

„Дари времето си на 5kmrun“ пък е инициатива на Спортен клуб „Бегач”, който ежеседмично прави бягане на 5 км в четири български града – София, Пловдив, Варна и Бургас. Благотворителните им събития набират средства за различни проблеми в тези градове.

 

„Sofia24run” пък беше интересна инициатива, с която отбори бягаха цяло денонощие щафета на Националния стадион „Васил Левски”. Общо 28 219 обиколки бяха обърнати в 28 219 лв. в помощ на българските параолимпийци.

 

 

За втора поредна година България ще подкрепи каузата на международната фондация Wings for Life за откриване на лек срещу гръбначните увреждания. Актьорите Деян Донков, Юлиян Вергов, Владимир Карамазов, Антоний Аргиров, Невена Бузукова, Стефан А. Щерев и Снежана Макавеева, бегачите Краси Георгиев, Шабан Мустафа и Антония Григорова, парапланеристът Веселин Овчаров, колоездачът Йордан Анчев, автомобилният състезател Павел Лефтеров, параолимпиецът Георги Киряков вече заявиха своята подкрепа към десетките хиляди по света, за които откриването на лек е жизненоважно важно. Благотворителното бягане се провежда по едно и също време в целия свят. За да се подкрепи каузата на фондация WIngs for Life е необходимо да се свали мобилното приложение и да се дари минималната сума от 8.00 евро. У нас тази година стартът е в пет български града - София, Бургас, Велико Търново, Варна и Пловдив, на определено място в 14:00 часа на 6 май.

 

История на добрия жест

 

Първите жестове на благотворителност датират от 2500 г. преди Христа, когато древните израилтяни заплащали задължителна такса за помощ на бедните. Мъдреците и философите в миналото винаги са вярвали в доброто у човека и са подкрепяли благотворителните начинания. През 1180 г. евреинът Рамбаам описва в закон осемте нива на даряване. Парламентът на Англия установява закон през 1601 г., който уточнява кои действия се смятат за благотворителни. Първата американска благотворителна инициатива е организирана от Харвардския университет. Тя събира $500 през 1643 г. Близо 200 години по-късно в творбата си „Демокрация в Америка” Алексис дьо Токвил описва филантропския дух на американците като една от силните страни на страната. Пак в САЩ през 1913 г. Конгресът приема „подоходния данък”, който освобождава благотворителните организации от облагане с данък.

 

Материалът е публикуван в списание "Икономист"

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Маратон, Бягане, Благотворителност, София, Лондон
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени