Шрифт:

Как спортистът да е уверен и спокоен на състезание

Как спортистът да е уверен и спокоен на състезание
16-04-2018 09:32

Блогърът на BGswim.com Деян Гечев ни запонзва с няколко трика как да сме уверени по време на състезание.

 

На състезание спортистите изпадат в състояние нервност, притеснение и раздразнителност. Случва се дори да дадат по-слаби резултатите от тези на тренировка. „Защо се случи това? Защо съм толкова притеснен по време на състезанието? Цял сезон се подготвям за него и накрая не ми се получи.“ Това са само част от въпросите, тормозещи разколебания спортист.

 

Как обаче да се пребори с това неприятно усещане, което му пречи да разгърне пълния си потенциал? Преди да навлезем в същината на проблема, трябва да си изясним откъде идва той и защо изобщо се случва.

 

Нервността и притеснението се появяват от някакъв източник.  Няма как да не съществува такъв. Да вземем следния пример: често по време на тренировки трябва да се правят контролни отсечки – например 100 м. Тогава тази нервност, това притеснение не се проявяват в същата степен, както на състезанието. Дори може да ги няма. 

Идва ред на състезанието и тогава изведнъж стресът и напрежението се появяват с пълна сила. Правим същото, както по време на тренировка и все пак започваме да се притесняваме. Защо? Каква е разлика между 100 м на тренировка и на състезание?


Когато сме на състезание силно се интересуваме от резултата, който ще покажем. Все пак, вложили сме страшно много усилия отделили сме значителна част от време си. И тъй като не можем да сме 100% сигурни, че ще сме удовлетворени от резултата, който ще постигнем, започваме да се страхуваме. Вероятността, че няма да постигнем целта си ни кара да се съмняваме и притесняваме. А това от своя страна поражда стреса, нервността и раздразнението, които изпитваме. 


Ако знаехте предварително, че резултатът, който ще дадете е перфектен, че ще си подобрите личното постижение с много или че ще спечелите златния медал, щеше ли да го има това притеснение? Отговорът е отрицателен. 


За съжаление няма как да сме 100% сигурни в бъдещето и невинаги можем да сме също толкова сигурни в събитията, които ни предстоят. Има си обаче някои трикове, с помощта на които можем да преборим чувствата на несигурност и страх, които ни тормозят. Нека разгледаме някои от тях:

 

ДОЧЕТЕТЕ - ТУК

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени