Шрифт:

Изложба разказва за античния спорт като мода

Изложба разказва за античния спорт като мода
25-04-2018 11:26

Аврелий Фронтон, син на Диофон, е единственият олимпийски шампион, роден по нашите земи в Античността, чието име е оцеляло до днес. Според надписите, атлетът е бил родом от Августа Траяна (днес Стара Загора) и е бил бегач.

 

Изложба на тема „Спортът в антична Тракия“ се открива тази вечер в Националния археологически институт с музей към БАН. Тя показва мястото и ролята на спорта в тракийското общество, населявало българските земи през предримския и римския период. Изложбата е по повод избора на София за Европейска столица на спорта през тази година. Куратор е Петя Андреева.

 

"Определено спортната култура при това културно взаимодействие с елините бавно и постепенно е навлизала. Траките са я харесвала и разбира се, постепенно и самите траки вече започват да взимат участие в състезанията и да се изявяват на спортната сцена", коментира пред БНР директорът на НАИМ доц. д-р Людмил Вагалински.

 

Той обясни, че спортът, практикуван в тракийското общество, е по-различен от гръко-римската класическа спортна култура, за която има много повече данни. Изложбата проследява навлизането на спортната култура в ежедневието на древните траки. Каменни паметници и изображения върху керамични съдове от гръцките колонии по Черноморското крайбрежие онагледяват елинските традиции в организирането на спортния живот и провеждането на спортни състезания като надбягване, хвърляне на диск, мятане на копие, дълъг скок, борба, бокс. Изложбата показва и уникален златен пръстен-печат с изображение на атлет, датиращ от края на V в. пр. Хр.

 

ДОЧЕТЕТЕ - ТУК

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени