Шрифт:

Защо мъжете бягат по-бързо от жените

Защо мъжете бягат по-бързо от жените
27-04-2018 10:26

Бягането е спорт, на който се наслаждават и мъжете, и жените. Независимо дали става въпрос за бягане на 5 км, маратон, или на 200 м, се очаква обаче мъжете да са по-бързи.

 

Представителите и на двата пола полагат еднакви усилия в тренировките. Но пак предимството е към мъжете. Това става ясно дори само със разликата между резултатите за световните рекорди на 100 м – Юсейн Болт (Ям) държи постижение №1 с 9.58 сек, а Флорънс Грифит-Джойнър (САЩ) е най-бързата жена с 10.49 сек.

 

Отговорът на тази полова разлика е многопрофилна, но има много общо с хормоните и размерите на тялото.

 

Преди момичетата и момчетата да попаднат в пубертета, телата им са сходни. По време на пубертета обаче момчетата изпитват ролята на тестостерона. До зряла възраст някои мъже имат до 20 пъти повече от популярния като мъжки хормон тестостерон, отколкото жените, пише HealthLine.

 

Тестостеронът играе няколко роли, включително и да казва на тялото да създава нови кръвни клетки, да поддържа костите и мускулите силни и подхранва растежа.

„Тъй като жените произвеждат по-малко тестостерон, ние сме в неравностойно положение по отношение на мускулите, каза д-р Емили Краус, лекар по спортна медицина в Станфорд, Калифорния. - Мъжете имат по-голямо количество мускулна маса. Мъжкият крак е около 80% мускул, в сравнение с около 60% мускул в крака на жената. Тази допълнителна мускулатура може да помогне на мъжете да бягат по-бързо. Също така мускулите на мъжете са склонни да имат по-големи бързи (бели) мускулни влакна, отговорни за спринта. Освен това жените имат повече естроген, отколкото мъжете, което ги кара да имат по-висок процент телесна мазнина. Това също може да доведе до малък недостатък при представянето на дамите.”

 

 

Размерът на тялото е друг фактор. Жените имат по-малки бели дробове, отколкото мъжете, което означава, че тяхната максимална консумация на кислород (VO2 max) е по-ниска. VO2 max за неспортуваща жена е около 33 милилитра кислород на килограм телесна маса на минута, а за младия неспортуващ мъж е около 42 мл/кг/мин, според проучване от 1998 г. в списанието Medicine and Science in Sports and Exercise. При елитните бегачи показателят на VO2 max е по-висок, но мъжете отново са с по-големи възможности от спортуващите жени. „Това означава, че жените трябва да работят по-усилено, за да вдишат кислород, който могат да доставят на мускулите си”, казва д-р Емили Краус.

 

Дамските сърца също са склонни да бъдат по-малки от мъжките. Това означава, че мъжките сърца изпомпват по-голямо количество наситената с кислород кръв при един удар на сърцето.

„Въпреки че жените имат по-висок сърдечен ритъм, това не е достатъчно, за да компенсира по-ниския ударен обем, обяснява още д-р Краус. - Всеки път, когато дамското сърце изпомпва кръв, количество й е по-малко от възможността на мъжкото. Тази физиологична разлика води и до това, че до мускулите при жената достига по-малко кръв и съответно по-малко кислород. А и жените имат по-малко хемоглобин - протеинът в червените кръвни клетки, който носи кислород към тъканите на организма, включително мускулите.”

 

Биомеханика и бягане

 

„От биомеханична гледна точка мъжете обикновено имат по-дълги крака от жените, което обуславя те да имат повече място за мускули, както и по-голям разкрач”, обяснява д-р Михо Танака, преподавател по ортопедична хирургия и директор на програмата за „Спортна медицина при жените” към Johns Hopkins Medicine.

 

 

Жените също така имат склонност да са с по-широки бедра, което води до по-ниска ефективност на движенията при сравнение с мъжете.

"Мускулите работят ефективно, когато всичко е в една линия, казва д-р Танака. - Ако бедрата ви са много тесни, като тези на мъжете, вашите квадрицепси са разположени направо по бедрата ви, отправени към коленете. Това е в права линия и действието в същата посока, в която се движите. При бегач с по-широки бедра обаче мускулите почти трябва да обърнат ъгъла. Това не е оптимизирана функция за мускулите.”

 

Това не означава, че жените с широки бедра не могат да бягат, но това е един от многото фактори, които обясняват защо жените не са толкова бързи, колкото мъжете.

 

За да обобщим, можем да кажем, че белите дробове и сърцата на жените имат по-малък капацитет да вдишват кислород и да изпомпват наситена с кислород кръв, съответно и имат по-малко хемоглобин в кръвта си, който да разназя този кислород. Освен това жените са склонни да имат по-слаб мускул, по-къси крака както и по-широки бедра, което прави бягането по-малко ефективно, когато го сравняваме с това при мъжете.

 

„Доста впечатляващо е, че дори и при тези недостатъци на изходно ниво, някои жени могат да са конкуретноспособни на мъжете”, сигурна е д-р Краус.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени