Шрифт:

Спортуващите деца са с по-добър успех

Спортуващите деца са с по-добър успех
10-05-2018 07:55

Kолкото детето е по-активно физически, толкова по-успешно ще е и в училище, сочат резултати от ново проучване, публикувано в British Journal of Sports Medicine.

От години се знае, че физическата активност стимулира и мозъка, но до този момент нямаше конкретно научно доказателство за това.
Сега шотландски учени от университета в Дънди проследиха развитието на 5000 деца от раждането им в началото на 1990 г., до навършването на 11, 13 и 16 години, правейки сравнение между физическата им активност и успеха в училище.
На 11 години децата носели в продължение на една седмица устройство, което отчитало физическата им активност. То регистрирало параметри като скорост на движение и изминато разстояние. След това учените отчели успеха на децата в училище по английски, математика и естествени науки.
Оказало се, че тези 11-годишни, които спортуват най-много, са с най-висок успех в училище и то и в трите направления. Като при момичетата тази зависимост била най-силно изявена в областта на естествените науки.
На 11 години момчетата в продължение на 29 минути били с умерено физическо натоварване, а момичетата – 18 минути.
Докато специалистите препоръчват на тази възраст физическата активност да е поне 60 минути на ден.
И още един факт, който не е за подценяване, но е малко известен: достатъчно е 11-годишните да увеличат физическата си активност само със 17 минути на ден, за да повишат значително успеха си, когато стигнат 16-годишна възраст, твърдят учените.
Какво остава на родителите? Да стимулират тийнейджърите за повече спорт и игри навън.

 

Източник: noviteroditeli.bg

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Октомври 2018
п»ї