Шрифт:

Италианец и кенийка взеха победиите на Маратон Варна

Италианец и кенийка взеха победиите на Маратон Варна
13-05-2018 15:52

Италианецът от марокански произход Ахмет Насеф и кенийката Рут Матебо триумфираха като победители в Маратон Варна 2018 и така си осигуриха предварително място в спора за спечелването за тази година на големия джакпот от 20 000 лв. за общо най-добро представяне в българската атлетическа верига „Бягането като начин на живот“.

 

Състезанието и съпътстващите активности отново превърнаха центъра на града в огромна спортна арена, няколко хиляди като участници и зрители станаха свидетели на прекрасен спортен празник, предоставящ нови възможности за още по-активен здравословен начин на живот на варненци и гостите на морската столица.

 

По трасето потеглиха над 700 атлети в отделните дисциплини и 300 участници в масовия старт на 2 км – общо представители на 19 държави.

 

При мъжете с най-свежи сили във финалните километри се оказа Ахмет Насеф, който спечели за втори път във Варна след победата в дебютното издание през 2016 г. Кениецът Абел Рот опита да следва темпото на шампиона, но в последните два километра се предаде. Това е и втори триумф за тази година на италианеца с марокански корени след златото в Стара Загоре през април, което му осигурява минимума от 20 точки, необходими за право на спечелване на големия джакпот в българската маратонска верига.

 

И при жените вече имаме спечелила право на джакпота. Рут Матебо защити титлата си от миналата година с нова победа във Варна. Кенийката не допусна изненади като бягаше с постоянна голяма преднина пред сънародничката си Хелън Кимутай. След златото в Стара Загора през април, това е втори пореден триумф за годината на Матебо, с което и тя вече събра минимума от 20 точки, които осигуряват спечелване право на джакпота от 20 000 лв. за общо най-добро представяне в българската верига маратони „Бягането като начин на живот“.

 

 

Според новия, по либерален правилник и други атлети остават с шанс за общия джакпот – Абел Рот, Тарик Бамаруф, Вира Овчарук и др., което означава, че финалът в София през октомври се очертава да бъде още по-интересен с отговора на въпроса „Кой ще бъде крайният победител за годината?“

 

Най-бързи от българите на маратона във Варна бяха Дилян Бояджиев 2.47:29 ч. и Маринела Нинева 3.04:13 ч. В полумаратона победители са сръбкинята Оливера Йевтич и кениецът Даниел Чеболей, докато на 10 км триумфираха младата звезда на българската атлетика Лиляна Георгиева и румънецът Гаврил-Щефан Юлиус.

 

От тази година Варненският маратон вече е с лицензирано трасе и с официална дистанция 21 км, което бе приветствано от повечето участници. Сертификатът бе получен преди два дни от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) след инспекцията преди два месеца и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите. За получаване на лиценза маршрутът бе леко променен, което го направи още по-привлекателен за участниците.

 

Старт/финалът отново бе на площад „Независимост“ пред Операта, но след преминаването по централната пешеходна зона, трасето навлизаше в Морската градина и там се виеше по алеята покрай самия бряг. Така бегачите отново бягаха сред зеленината на парка, но сега вече пред очите им бе и морският хоризонт.

 

Атрактивният общ награден фонд отново бе 49 000 лв., разпределен в 44 индивидуални награди, съобщават организаторите от Община Варна. Победителите в класическия маратон получиха по 8000 лв. при мъжете и при жените, парични премии имаше и за призьорите в останалите дистанции без градския крос, където обаче бяха раздадени стотици награди: спортни сакове, анцузи, шапки и др.

 

Много добре бяха приети и новите стилни възпоменателни медали, които бяха връчвани на финиширалите във всички дистанции без масовия градски крос на 2 км. Отличията са произведени в Сърбия и ще останат уникален спомен за участието в Маратон Варна.

 

 

И тази година за трета поредна пролет Маратон Варна отново е част от получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 1 април в Стара Загора и ще завърши есента с София Маратон на 14 октомври. Тази година нов регламент улеснява печеленето на 20-хилядния джакпот, подробности, таблицата с разпределението на точките, както и резултатите в детайли можете да видите в сайта на варненския маратон: http://marathonvarna42km.com/

 

Хилади варненци станаха свидетели на уникален спортен празник около старт-финалната зона на Маратона. Всеки можеше да се включи в десетките активности и да участва в томбола с много награди (колела, раници, топки, спортна екипировка и др.) Основен партньор при организацията на спортният празник бяха деца от ВТГ „Г. С. Раковски“ от клуб „Управление в спорта“, които допринесоха за изготвяне не сценария със своите идеи и помогнаха в реализирането на празничните събития на пл. Независимост“. Засилен интерес регистрираха организаторите към масовия градски крос на 2 км. В традиционното бягане на късата дистанция се включиха над 300 ученици, имаше отделен старт за бегачи с нарушено зрение от СК „Успех“, СК „Вихър“ и СОУ „Проф. Иван Шишман“, както и състезатели с инвалидни колички от СК „Икар“.

 

И тази година Маратон Варна бе част от Деня на предизвикателството. Проявата от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА и се провежда ежегодно от 1983 г. през месец май в над 120 страни на всички континенти. В България събитието е част от Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР" на Българска асоциация спорт за всички и е посветено на 17 май - Ден на българския спорт. „Денят на предизвикателство – България спортува ′2018" се организира в градовете София, Варна, Пловдив, Бургас, Враца, Дупница, Разград, Кюстендил, Велинград, Плевен, Благоевград, Кърджали, Самоков, Плевен, Русе, Добрич, Ловеч и др. В него участват всички желаещи чрез практикуване на даден вид спорт или конкретна двигателна активност поне 15 минути без прекъсване, в зависимост от собствените физически възможности.

 

ПРИЗЬОРИТЕ МАРАТОН ВАРНА 2018

 

42.195 км

МЪЖЕ: Ахмет Насеф (Ит) 2.22:55 ч., Абел Роб (Кен) 2.23:14, Хосеа Киплагат (Кен) 2.23:16.

ЖЕНИ: Рут Матебо (Кен) 2.47:45, Хелен Кимутай (Кен) 2.52:06, Вира Овчарук (Укр) 2.55:20.

 

21 км

МЪЖЕ: Даниел Чеболей (Кен) 1.06:28 ч., Марк Ротич (Кен) 1.07:10, Симон Кируи (Кен) 1.10:49.

ЖЕНИ: Оливера Йевтич (Сър) 1.17:36, Юнес Онвианча (Кен) 1.18:40, Мария Вражич (Хър) 1.24:20.

 

10 км

МЪЖЕ: Гаврил-Щефан Юлиус (Рум) 33:34 мин., Иван Попов (Бъл) 33:55, Стоян Владков (Бъл) 34:19.

ЖЕНИ: Лиляна Георгиева (Бъл) 39:17, Радосвета Симеонова (Бъл) 39:46, Наталия Кременска (Бъл) 43:55.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Маратон, Варна, Ахмет Насеф
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Октомври 2018
п»ї