Шрифт:

Отново за женското начало в атлетиката

Отново за женското начало в атлетиката
Снимки: Getty Images
15-05-2018 10:57

Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) има желание отново да наложи своето виждане на тема „що е то жена и при какви случаи се допуска участие в дамските дисциплини“. Новото правило се отнася до спортистки с различия в сексуалното развитие, касаещи природно завишени нива на тестостерон, и влиза в сила от 1 ноември. След тази дата всяка състезателка в бяганията от 400 до 1600 м трябва да има ниво на тестостерона в кръвта до 5 наномола (nmol) на литър.

 

За да участва на международни състезания и да се зачитат постиженията в споменатите дисциплини, всяка атлетка трябва да отговаря на следните условия: да бъде призната по закон като жена или като интерсекс; да поддържа нивото на кръвния си тестостерон до 5 nmol/L за продължителен период от поне шест месеца (например чрез използване на хормонални контрацептиви); постигнатото ниво трябва да се поддържа непрекъснато (независимо дали е на състезание, или не) толкова дълго, колкото желае да остане професионален атлет.

 

Втори опит

 

За да въведе новото изискване, ИААФ се обляга на научни изследвания, поръчани от нея през миналата година. Всъщност правилото не е ново, но предишният регламент за хиперандрогенност бе отменен от Спортния арбитражен съд (КАС) поради липса на доказателства, че повишените нива на тестостерон дават на жените предимство. До съдебното решение ИААФ изискваше жените с доказани биологични отклонения да поддържат ниво на тестостерон под 10 nmol/L. Новите изследвания за влиянието на серумните нива на андрогените (хормоните, които се отделят от надбъбречната жлеза и стимулират действието на мъжките полови органи; най-популярният сред тях е тестостеронът) и връзката им с ефективността в леката атлетика са обхванали 2127 елитни атлети, мъже и жени.

 

 

„Повечето жени (включително елитните атлетки) имат ниски нива на тестостерон – между 0.12 до 1.79 nmol/L. След пубертета нормалните граници на нивата при мъжете е много по-висока (7.7 – 29.4 nmol/L), разясняват изследванията си от ИААФ. – Ако няма различия в сексуалното развитие или тумор, никоя жена няма да има серумни нива на тестостерон от 5 nmol/L и повече, но при жена с проблеми нивата на естествен тестостерон може да са много високи, дори да надхвърлят тези при нормален мъж.“

 

Според федерацията е налице широк медицински и научен консенсус, че при такива проблеми високите нива на естествен тестостерон може да увеличат мускулната маса и сила, както и нивата на циркулиращия хемоглобин, което води до значително повишаване на спортния потенциал.

 

Учените са доказали, че повишаване на нивата на тестостерон при жените от 0.9 nmol/L до само 7.3 nmol/L увеличава мускулната маса с 4% и мускулната сила с 12 – 26%; същевременно достигане до 5, 7, 10 и 19 nmol/L увеличава циркулиращия хемоглобин в кръвта съответно с 6.5%, 7.8%, 8.9% и 11%. Експертите, работили за изследванията, показват, че спортистки с естествени високи нива на тестостерон, но потиснати по изкуствен начин от 21-25 nmol/L до 2 nmol/L, намаляват постиженията си с 5 – 7%.

 

Защо тези дисциплини

 

Учените са изучили представянето на атлети на няколко световни първенства от 2009 г. насам, като конкретно са изследвали резултатите на 1058 атлетки за андрогенното влияние върху отделните дисциплини.

 

 

Въз основа на доказателствата на експертите състезателите в дисциплините между 400 м и 1 миля са тези, които вследствие на повишени нива на циркулиращия тестостерон могат да имат най-голямо предимство, получено от нарастването на мускулната маса и силата на мускула, както и от допълнителния трансфер и приемане на кислород, получен от повишения хемоглобин в кръвта.

 

Опозицията се надига

 

По думите на шефа на ИААФ Себастиян Коу ревизираните правила ще осигурят равнопоставеност в спорта, но не закъсняха реакции от страна на юристи и спортисти, които не приемат новия регламент. Въпросът е спорен, защото поставя в основата си принципите на лоялна конкуренция срещу правата на жените, родени с хормонални проблеми. Медицинското състояние на всички спортисти е конфиденциална информация, но леката атлетика има един ярък пример за високи нива на тестостерон – Кастер Семеня (ЮАР). Двукратна олимпийска и трикратна световна шампионка на 800 м със сигурност ще е сред потърпевшите на новото правило. И това няма да ѝ бъде за първи път. Южноафриканката е с пол „интерсекс” и досега имаше право да се състезава с жените, след като беше щателно изследвана през 2009 г. Специфичната стойност на мъжкия полов хормон в организма на Семеня е неизвестна, но най-вероятно е в доста по-високи граници от границите, които ще бъдат в сила след 1 ноември. Ако тя не свали стойностите си с хормонална терапия, не би могла да се състезава с жените в коронните си дисциплини 800 м и 1500 м при жените. Но би могла да бяга 5000 м или 10 000 м, както и да се пусне при мъжете. Семеня най-вероятно ще се обърне към КАС, който през 2015 г. отхвърли ограничения.

 

100% съм сигурна, че не ми пука

 

Световноизвестният учен Рос Тъкър прогнозира, че ако Семеня свали тестостерона си до изискуемите нива, ще бяга с 5 до 7 секунди по-бавно на 800 м. „Новото правило ще забави постиженията на спортистките с хипоандрогенизъм дори повече, отколкото в миналото. Историята показва, че Семеня ще загуби много с новото правило. През 2013 г. и 2014 г., когато от ИААФ изискваха да се осигури спазването на горната граница от 10 nmol/L, Семеня бягаше над 2:00 мин на 800 м. Сега, при изискване на тестостерона в кръвта до 5 nmol/L, този ефект ще бъде още по-голям. Подозирам, че от 1:55 мин тя ще се качи на 2:02-2:03 мин”, аргументира се Тъкър.

 

 

Самата атлетка нарече новите изисквания безсмислици, след като победи с нов национален рекорд на 1500 м на Диамантената лига в Доха преди седмица. „97% съм сигурна, че не ме харесвате, но 100% съм сигурна, че не ми пука”, написа южноафриканката, която е женена за жена, в социалните мрежи веднага след обявяването на новото правило.

 

Индийската спринтьорка Дюти Чанд, която също има хормонални проблеми, смята, че новите правила на ИААФ са “грешни”, и предложи правна помощ на Семеня. Чанд, която се състезава на 100 и 200 м, отнесе своя случай до КАС и спечели, след като беше спряна от участие на Игрите на Британската общност в Глазгоу през 2014 г. заради хиперандрогенизъм. “Щастлива и облекчена съм след четири години на несигурност около съдебните дела, но съчувствам на атлетки като Семеня”, заяви Чанд.

 

Юрист от ИААФ подаде оставка

 

Южноафриканският правен експерт Стив Корнелиус подаде оставка от Дисциплинарния трибунал на ИААФ в знак на протест срещу новото правило за хиперандрогенизма. Корнелиус, който беше назначен в края на миналата година, заяви, че не може да продължи да се асоциира с „организация, която настоява да отлъчи определени лица без причина, различна от тази как са се родили”. „Не се виждам като част от система, в която може би ще бъда призован да прилагам разпоредби, които считам за фундаментално погрешни и най-вероятно незаконни в различни юрисдикции по целия свят“, коментира Корнелиус. Според него новото правило ще е незаконно, защото дискриминира жените.

 

Текстът е публикуван в брой 19 / 2018 г. на списание „Икономист“ от 11 май, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя.

 


 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ИААФ, Хормони, Допинг, Кастер Семеня
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени