Шрифт:

Потвърдено от съда: Болт губи златен олимпийски медал

Потвърдено от съда: Болт губи златен олимпийски медал
01-06-2018 09:03

Неста Картър (Ям) загуби обжалването за допинг наказанието му в Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана. Така Юсейн Болт ще загуби окончателно един от деветте си олимпийски златни медала.

 

Картър се обърна към КАС, след като бяха анулирани на постиженията му от Oлимпийските игри от 2008 г. В повторен анализ на допинг пробата му от тогава беше намерен забраненият метилхексанамин. Неста беше част от щафетата на Ямайка на 4х100 м заедно с Болт, Майкър Фратър и Асафа Пауъл. Те спечелиха златото със световен рекорд – 37.10 сек (по-късно подобрен от спринтьорите от Карибите на 36.84 сек).

 

"Реанализът потвърждава наличието на метилхексанамин, се казва в решението на КАС. - Ние не приемаме нито един от аргументите, повдигнати от Неста Картър, твърдейки, че резултатите от теста трябва да бъдат пренебрегнати. Следователно, панелът на КАС отхвърли жалбата и решението е потвърдено.”

 

Картър обжалва решението през миналия февруари и през ноември в Швейцария се проведе изслушване.

 

Болт завърши кариерата си с безпрецедентните девет олимпийски титли, но решението на МОК да накаже ямайската щафета от Пекин ще го остави без едното отличие. Световният рекордьор на 100 м и 200 м дори не изчака обжалването и отдавна върна златния си медал.
„Жалко, че ми се наложи да връщам един от своите медали, но аз вече го предадох в МОК, както е по правилата на олимпийския комитет. Разочарован съм, но моята репутация е чиста, каза Болт през миналата година. – Беше трудно да се разделя с един от медалите си, но това не променя това, което съм направил през кариерата си.”

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Юсейн Болт, Неста Картър, Ямайка, 4х100 м, ОИ 2008
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени