Шрифт:

Проф. Жалов отпразнува 90 г. сред спортния елит

Проф. Жалов отпразнува 90 г. сред спортния елит
Снимки: Ивелин Солаков
01-06-2018 10:02

Проф. Константин Жалов отбеляза своята 90-а годишнина с олимпийски шампиони, национални герои и рекордьори, както и много атлетически и спортни деятели в Музея на спорта.

 

На празника си дългогодишният преподавател, треньор, бивш състезател по лека атлетика и председател на журито на телевизионното предаване „Бързи, смели, сръчни“ представи седмата си книга „Българските лекоатлети на европейски първенства”.

 

„Със своята треньорска, педагогическа и научна дейност проф. Жалов има огромен принос за развитието и успеха на спорта в България. Той е помогнал за изграждането на много елитни български спортисти, а също така е един от пионерите в развитието на масовия спорт у нас и е запалил хиляди деца да спортуват“, заяви зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева и връчи на рожденика почетен плакет от ММС.

 

Ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев награди проф. Жалов със златна значка на академията и с почетен плакет на Българския олимпийски комитет. Изпълнителният директор на фондация „Български спорт“ Цено Ценов връчи на проф. Жалов почетен „Икар“.

„Проф. Жалов е в творческите си години, като 90 години от тях е прекарал в една кауза – каузата на българския спорт”, каза Ценов.  

 

Проф. Жалов получи също значка от Европейската федерация по лека атлетика и почетен знак от Българската федерация по лека атлетика, както и други отличия.

 

Да го поздравят лично в Музея на спорта пристигнаха много изявени настоящи и бивши състезатели, треньори, преподаватели, ръководители, деятели и журналисти. Сред тях бяха олимпийските шампиони Иванка Христова и Христо Марков, сребърната олимпийска медалистка Диана Йоргова, треньорите Николай Петров и Георги Димитров, които Жалов нарече най-добрите треньори за всички спортове, изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов и др.

 

Състезателката на Жалов – олимпийската вицешампионка в скока на дължина от Мюнхен 1972 Диана Йоргова, поздрави много емоционално своя наставник, като му благодари за всичко докато Жалов не я изпусна от прегръдките си.

 

 

„Ценя ви, защото с мен направихте едно чудо и от едно момиче по рождение с ниско кръвно и с фигура на солетка направихте така, че то да сбъдне най-големия си блян - да мине 6-те метра и да постигне олимпийски успехи, развълнувано каза Йоргована Жалов. - Трябва да ни дадете рецептата ви за духовно здраве.”

 

„Днес слушах много изказвания - седя и се чудя за кого става дума, в типичния си стил, пропит с отлично чувство за хумор заяви пред гостите проф. Жалов. – Някои неща съм ги позабравил. Отдадох живота си на спорта и съм щастлив. В живота ми има три семейства – моята съпруга, деца и внуци е едното. Другото е „ВУФ, ВИФ, НСА”, където преркарах 51 г., а третото е леката атлетика, на която отдадох 70 г. Благодаря на моите състезатели, че оставиха голяма следа в спорта.”

 

СНИМКИ от празника на проф. Жалов разгледайте - ТУК

 

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Константин Жалов
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени