Шрифт:

Кинезитерапията в спорта

Кинезитерапията в спорта
07-06-2018 09:46

Понятието кинезитерапия в буквален превод означава - лечение чрез движение и произлиза от гръцките думи "kinesis" - движение и "therapeia" - лечение. Кинезитерапията съчетава в себе си различни науки като анатомия, физиология, биомеханика, кинезиология, педагогика и др., с цел създаване на активен метод на лечение на базата на една от най-естествените за човешкото тяло функции - движението.

 

Какво представлява кинезитерапията?

 

Кинезитерапията представлява използването на различни форми на двигателна активност и двигателните възможности на болния, с цел функционалното му възстановяване. За спортистите това означава постигане на такова възстановяване на функцията на увредената част, че това да им позволява безопасно да поемат тренировъчни натоварвания в дадения спорт. Кинезитерапията е терапевтичен метод с широк обхват от средства, който обединява всички форми на движението с лечебна, профилактична и диагностична цел. Така кинезитерапията излиза от рамките чистата терапия и става основна част от диагностиката, профилактиката и рехабилитацията на различни заболявания.

 

Основни видове кинезитерапия

 

В зависимост от активността на болния кинезитерапията може да се раздели на активна или пасивна. При активната, болният участва активно в движенията, а при пасивната върху него се прилага лечение чрез движение.

 

Активна кинезитерапия - Гимнастически упражнения, аналитична гимнастика, подводна гимнастика, спорт и др.

 

Пасивна кинезитерапия - Лечебен масаж, тракции, мануална терапия, пасивни упражнения и др.

 

Въздействие на кинезитерапията върху човешкото тяло

 

Кинезитерапията като начин на въздействие върху тялото отдавна е излязла от рамките на обикновено раздвижване или тренировка. Тя действа както локално върху зоната на увредата, така и върху цялостната реактивност на организма и работата на всички органи и системи. Осен това кинезитерапията има положително въздействие върху психиката, което допълнително разширя спектъра и на влияние върху човешкото тяло.

 

Локално въздействие - Чрез прилагането на различни кинезитерапевтични средства може да се подобри трофиката(храненето) и функцията на даден мускул, да се премахне мускулния спазъм, да се възстанови движението в става и др.

 

Общо въздействие - Чрез кинезитерапията се повишава на общата реактивност на организма, подобрява се работата на сърдечносъдовата и дихателната система. Благодарение на кинезитерапията се повлиява положително на психоемоционалното състояние.

 

Рефлекторно въздействие - Чрез дразненето на рецепторите се предизвиква реакция от страна на тялото, чрез която може да се ускори възстановителния процес и да се намали болката.

 

 

Кога може да се използва кинезитерапия?

 

Поради широкия си обхват на действие кинезитерапията може да се използва при почти всички заболявания, като при спортисти основния акцент пада на заболяванията на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.

 

В острия период - Кинезитерапията е щадяща и по-ограничена. Има за цел да подпомогне и поддържа жизнените функции, да предпази увредената част и да предотврати усложнения. Използват се масаж около зоната на увреда, лечение от положение, леки активни и пасивни движения.

 

В подострия период - С намаляване на болката средствата на кинезитерапията се разширяват и натоварването се увеличава. В този период кинезитерапията има за цел да стимулира и ускори възстановителните процеси. Масажът и гимнастическите упражнения са широко застъпени, като целят максималното функционално възстановяване на увредената част от тялото.

 

В хроничния период - Използват се всички средства на кинезитерапията, като натоварването постепенно се увеличава до максимум. Целта в този период е възстановяване на физическата форма на спортиста до нивата преди увредата. Използват се гимнастически упражнения и елементи от спорт с цел възстановяване на мускулната сила, координация и издръжливост.

 

Противопоказания за прилагането на кинезитерапия

 

Противопоказанията за кинезитерапия са сравнително малко и са преди всичко свързани с общото състояние на пациента или съпътстващи заболявания. При прилагането на кинезитерапия, терапевтът трябва да се съобрази с конкретните противопоказания свързани с периода и вида на увредата, както и препоръките на лекуващия лекар.

 

Общи противопоказания

 

Тежко общо състояние в следствие на голяма кръвозагуба, инфекция на важни органи или загуба на съзнание.

Състояния свързани с повишена температура и ускорено утаяване на еритроцитите.

При възпалителни заболявания в острия период, не се прави кинезитерапия върху увредена част, поради риск от допълнително обостряне на заболяването.

Наличието на силна болка. Тя е защитен механизъм и е сигнал за разтройство на функцията или увреда на дадена част от тялото.

Вътрешни или външни кръвоизливи, независимо от причината и големината им.

При наличие на чужди тела в близост до големи кръвоносни съдове, нерви и органи.

При злокачествени заболявания, поради риск от разсейване на туморните клетки.

 

Източник: Framar.bg

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Za
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени