Шрифт:

Физически упражнения за изостряне на ума

Физически упражнения за изостряне на ума
13-06-2018 09:50

Само 10 минути физическа активност са достатъчни, за да изострят вниманието и да ни помогнат да разрешим проблеми, откриват нови изследвания.

 

В проучването участниците прекарват 10 минути на стационарен велосипед с умерена до интензивна интензивност. Веднага след това те показват 14% подобряване на когнитивните си показатели.

 

Професор Матю Хийт, съавтор на изследването, обяснява: "Някои хора не могат да се ангажират с продължителна физическа дейност, поради липса на време или нисък физически капацитет. Това показва, че хората могат просто да карат колело или да се разхождат за кратко и да получат незабавни ползи."

 

Предишни проучвания показват подобряване функцията на мозъка от редовни тренировки и дори 20-минутни спортни състезания. Това е един от най-кратките периоди на физическо упражняване, за които е доказано, че са ефективни за подобряване на познавателната способност.

 

В проучването, след трениране, участниците трябва да решат трудни задачи за движението на очите, докато реакциите им биват измервани.

 

"Тези, които се упражняваха физически, показаха незабавно подобрение, добавя професор Хийт. - Отговорите им бяха по-точни, а времето им за реакция беше до 50 милисекунди по-кратко от преди упражнението. Това може да звучи малко, но в някои случаи подобряванто на когнитивното представяне е 14-процентно."

 

Тези резултати могат да помогнат на всеки, който търси бързо изостряне на ума, обяснява професор Хийт:
"Винаги казвам на моите студенти, преди да се изправят пред тест, изпит или интервю - или им предстои да правят нещо, което изисква мисъл - първо да правят физически упражнения. Нашето проучване показва, че мозъкът харесва това и се представя по-добре."

 

Framar.bg

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени