Шрифт:

Начева: 14 м – не ги очаквах тази година

Начева: 14 м – не ги очаквах тази година
18-06-2018 11:05 | Яна Касова

Световната вицешампионка за девойки под 18 г. Александра Начева стана деветата българа с постижение над 14.00 м в тройния скок. Тя спечели националната титла за девойки под 20 г. в дисциплината именно с 14.00 м и сподели първите си емоции за читателите на BGathletic.com.  

 

ОЩЕ СТАТИСТИКА ЗА УСПЕХА НА АЛЕКСАНДРА НАЧЕВА - ТУК

 

„Мислила съм за 14 м, представяла съм си как ги скачам, но не мислех, че ще стане тази година. Надявах се много, исках да ги постигна, но не си вярвах. Като цяло не съм уверена в себе си, защото съм имала състезания, на които съм се измъквала на косъм”, коментира Начева пред BGathletic.com.

 

До състезанието в София тя имаше 13.80 м, които бяха и национален рекорд за девойки под 18 г.

„20 см са много. В 1 см могат да наредят медалите, пък какво говорим за 20 см... Много са, сподели още пловдивчанката пред BGathletic.com. – Дали трудно се скачат 14 м? Реално като виждам останалите състезателки и осъзнавам, че не е лесно. Но аз самата си скачам някак по инерция, защото не ме натоварва скока. Тези 14 м дори не ги усетих, просто видях, че се приземявам там. Много добре се почувствах. Имах нужда от един такъв стимул. Този скок ме изстрелва доста нагоре в ранглистата. Тя няма никакво значение, защото самото състезание е само за себе си. Но, разбира се, когато си с първи позиции в нея, отиваш на голямото първенство с по-голямо самочувствие. Хората много ми се радват, поздравяват ме. Надявам се да ги зарадвам и на първенствата, които ми предстоят. След скока от 14 м Стойко (б.а. треньорът й Стойко Цонов) ме поздрави. Той не си изразява много ясно емоциите. Но видях, че и той много се зарадва.”

 

През юли Начева ще участва на европейското първенство за юноши и девойки по 18 г. в Гьор (5-8 юли) и на световния шампионат за юноши и девойки под 20 г. в Тампере (10-15 юли). А между 11 и 17 октомври Буенос Айрес ще бъде домакин на Летните младежки олимпийски игри, където Алекс също ще вземе участие. Със скока си на 14.00 м обаче ненавършилата още 17 г. атлетка покри норматив за европейското първенство за мъже и жени в Берлин (7-12 август).

 

„Още не знам дали ще участвам на европейското първенство за жени. Моят треньор определя къде скачам и къде ще участвам. Имам три големи състезания за моята възраст и дали ще имам още едно – не мога да кажа още. Но ако отида в Берлин, ще видя всички мои идоли”, развълнувана е Начева.  

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Александра Начева, Троен скок, Стойко Цонов, ЕП 18
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени