Шрифт:

Възстановяване с череши

Възстановяване с череши
21-06-2018 10:09

Сезонът на черешите е, а вероятно не сте предполагали, че сладкият плод е идеален начин за възстановяване след тренировка.

 

Ето защо:

Черешите подпомагат възстановяването след тренировка

Много професионални спортисти пият 100% сок от череши след тренировка и това не е никак случаен факт. Черешите ефективно облекчават болката и подпомагат възстановяването на мускулите след интезивни упражнения и тренировки.

 

Още няколко доказателства колко важен за менюто ни е този плод:

Те са пълни с антиоксиданти

Черешите са мощен източник на антиоксиданти. Също имат силени противовъзпалително действие. Това означава, че ефективно забавят стареенето и се борят с хроничните заболявания - включително сърдечни такива, рак, болестта на Алцхаймер, диабет и затлъстяване.

 

Предпазват от диабет

Противовъзпалителното действие на черешите помага да поддържаме здраво тяло, а още по-добрата новина е, че макар и сладки, те имат много по-нисък гликемичен индекс в сравнение с други плодове. Това има двойна полза за организма – поддържат нивата на кръвната захар в  нормални граници, което действа като защита от диабет и в същото време са подходящи за диабетици, заради ниския си гликемичен индекс.

 

Помагат за здрав и спокоен сън

Черешите са едни от малкото храни, които съдържат мелатонин – хормонът, който контролира цикъла сън-събуждане. Изследване сред мъже и жени, които страдат от безсъние, доказало, че приемането на 250 мл сок от череши сутрин, както и два часа преди сън, увеличава продължителността на съна с 1 час и 24 минути.

 

Облекчават болки при артрит

Няколко изследвания показват, че консумацията на череши помага на страдащи от остеоартрит за облекчаване на болката.

 

Помага за понижаване нивата на холестерола в организма

Пиенето на сок от череши може да помогне за понижаване на общия холестерол, включително и на "лошия" тип, известен като LDL. С всеки 1%, с който холестероът бива намален, това автоматично намалява риска от сърдечни заболявания с 2%.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени