Шрифт:

Федерацията си брани Кастер Семеня

Федерацията си брани Кастер Семеня
27-06-2018 14:10

Федерацията по лека атлетика на Република Южна Африка се опитва да защити състезателката си Кастер Семеня от булото на новия регламент на ИААФ, който засяга пряко олимпийската и световна шампионка на 800 м.

 

Представители на южноафрикансата организация се срещнаха с президента на ИААФ Себастиан Коу в Лондон по темата за правилото, че от ноември жените с природно високи нива на тестостерон трябва да са го свалили и да го поддържат под 5 nmol/литър. Регламентът засяга именно Семеня, която се очаква да покачи доста постиженията си, ако смъкне нивото си на тестостерон с женски хормони.

 

„Бихме предпочели повече консултации при разработването на тези правила, коментира президентът на южноафриканската федерация Алек Скосана. - Ние ще подкрепим нашите спортисти въз основа на това, че нормативната уредба дискриминира определени спортисти от женски пол въз основа на естествени физически характеристики и/или пол.”

 

Коу изясни, че създаването на регламента не е бил насочен към нито един индивидуален спортист и обясни, че международната федерация по лека атлетика трябва да осигури справедлива и значима конкуренция за всички спортисти, които да бъдат възнаградени за огромния ангажимент и жертва, необходими за превъзходството в спорта, както и да вдъхнови новите поколения да се присъединят към спорта и да се стремят към същите отлични постижения.

 

"За да направим това, трябва да създадем състезателни категории в нашия спорт, които гарантират, че успехът се определя от талант, всеотдайност и упорита работа, а не от други фактори, които не се считат за честни, като наример огромните физически предимства, които възрастен човек има над дете или мъж над жена, коментира Коу.- Ето защо трябва да предложим справедливо решение за спортистите от групата интерсекс и за жените с хипоандрогенизъм, които желаят да се състезават при жените. Именно това се опитваме да направим с новите правила, които са разработени въз основа на доказателствата, които ИААФ получи за степента на предимството, което спортисти-жени с високи нива на тестостерон получават от по-високите си нива на циркулиращ тестостерон.”

 

Още по темата - ТУК

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Кастер Семеня, ИААФ, Себастиан Коу, Южна Африка
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени