Шрифт:

Норматив или ранглиста за участие на Олимпиадата в Токио

Норматив или ранглиста за участие на Олимпиадата в Токио
31-07-2018 16:42

Две години преди следващите Олимпийски игри от ИААФ обявиха какъв ще бъде квалификационния регламент за атлетическия турнир за Токио 2020.

 

Системата беше утвърдена по време на Съвета на ИААФ в Буенос Айрес през миналата седмица. 1900 атлети ще могат да участват на Игрите, като броят в отделните дисциплини можете да видите в таблицата по-долу.

 

За дисциплините 10 000 м, маратон, спортно ходене, многобой и щафети квалификационният период е от 1 януари 2019 г. до 29 юни 2020 г. За всички останали дисциплини периодът започва на 1 юли 2019 г. и също завършва на 29 юни 2020 г.

 

Атлетите могат да добият право на участие на Олимпийските игри по два начина:

-        Според подреждането им в световната ранглиста на ИААФ им края на квалифиационния перод. Системата ще стартира официално през есента и ще включва точкуване на база постижение и класиране на дадено състезание.

-        Постигане на норматив в квалификационния период. Нормативите ще бъдат утвърдени и обявени по-късно през годината, но те ще бъдат с много силни резултати, защото ще се отнасят към състезатели с изключителни постижения, неуспяващи да се класират за Игрите според ранглистата.

 

Олимпийските игри в Токио ще бъдат открити на 24 юли, а атлетическият турнир започва на 31 юли.

 

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ОИ 2020, ИААФ, Нормативи
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени