Шрифт:

За ползата от яйцата

За ползата от яйцата
02-09-2018 11:43

Инес Субашка е основател на Inspired Fit Strong - кондиционна зала, в която пътят към себе си минава през предизвикателство, откриване на потенциала и разбиране, че промяната идва с грижата и отношението към тялото и живота. Тя е автор на статии и онлайн журнал, където споделя опита си в тренировките, храненето и здравословния начин на живот.

 

В днешно време е модерно да живееш здравословно, а за мнозина това автоматично изключва консумацията на мазнини. В действителност представите ни за здравословно се градят на митове и недоглеждане. Или по-точно казано, митовете набират сила, като се възползват от неинформираността ни.

 

Нека първо да разгледаме мазнините и холестерола, за да разберем каква е ролята им в организма, а после, въоръжени с новите знания, ще разгледаме яйцата и консумацията им.

 

Аз вярвам, че истинската създадена от природата храна съдържа информация, която тялото ни използва, за да функционира в заобикалящата ни среда. Всичко, което истинската храна съдържа, т.е. мазнините в месото, яйцата, ядките и т.н. не са случайни.

 

Да вземем за пример собственото ни тяло. Знаете ли от какво се състои собствената ни мазнина? Като цяло тя е 51% мононенаситени мазнини, а останалите са полиненаситени и други. Излиза, че човешките и животинските мазнини доста си приличат по състав. Когато организмът има нужда от гориво, но ние не му го даваме, той прибягва до използването на запасите си, а именно мазнините. Ако бяха толкова опасни, за колкото ги смятат, не изглежда ли абсурдно и някак парадоксално, че тялото ни използва точно тях? Основната цел на организма е оцеляването, пък той, видите ли, я преследва, като се обръща за спасение към нещо, което едва ли не е „отровно”!

 

Природата си знае работата. Знае от какво имат нужда живите организми, за да оцеляват и по един или друг начин е създала източници, които да осигуряват необходимото. Знаете ли, че майчиното мляко съдържа 41% наситени мазнини? Ако наситените мазнини са толкова опасни, не ви ли се струва странно „природата” да е направила така, че бебетата да бъдат закърмени основно с тях? Все въпроси, които по един или друг начин би трябвало да ви накарат да се запитате какво е основанието на онези, които твърдят, че мазнините са вредни.

 

Често игнориран факт е, че за синтеза на всички хормони в организма имаме нужда от мазнини. Ако съдя по здравословното състояние на повечето хора, бих казала, че живеем в ерата на хормоналните проблеми. Колкото повече следваме едни или други тенденции за „здравословно“, толкова по-болни ставаме. Това не ви ли кара да подложите на съмнение твърдението, че мазнините са вредни?

 

Сигурна съм, че всеки един от вас е чувал за мастноразтворимите витамини A, D, E и K, а се усвояват най-добре именно посредством животинските продукти.

 

Да видим сега защо жълтъкът не е вреден и защо не бива да го изхвърляте или да се страхувате от яйцата. Всъщност почти всички хранителни вещества се съдържат точно в жълтъка! Все още ли мислите да го изхвърлите?

 

Повечето хора са на мнение, че яйцата са причината за повишения холестерол. Холестеролът не е вреден сам по себе си, точно обратното, организмът се нуждае от него, за да функционира правилно. Холестеролът играе важна роля в изграждането на клетките, усвояването на мазнините, а също така участва и в синтезирането на хормоните, които регулират кръвната захар, кръвното налягане. Той помага за балансирането на минералите и функциите на прогестерона и естрогена. Всъщност причината за повишения холестерол няма общо с холестерола, приет чрез храната. Холестеролът от храната и холестеролът в кръвта са различни неща.

 

Вярно е, че яйцата съдържат холестерол, но както уточнихме, той няма общо с този в кръвта. Яйцето не е храна, която е създадена от човека, а ни е дадено от природата. То е една от най-полезните и балансирани храни. Протеинът в яйцата се усвоява много бързо и лесно от организма, а жълтъкът ни осигурява ценни за тялото вещества.

 

Любимият ми мит е, че трябва да се ядат по 2-3 яйца на седмица. Така хората избягват да ядат омлети, варени или бъркани яйца. Но пък никой не се замисля, че яйца има в палачинките и почти всички тестени продукти, които масово се консумират. Излиза, че ако не виждаме, че в храната има яйце, тя не ни вреди и не повишава холестерола ни.

 

Не съм чула някой да каже: не яжте повече от 2-3 филийки на седмица. Но ако яйцето е варено или на омлет, тогава холестеролът ни се повишавал. Не звучи достоверно.

Истината е, че всяка храна, с която се прекалява, вреди на организма, защото еднообразното хранене изчерпва ензимите, които преработват конкретната храна, а това води до недоброто й усвояване и неразположения в организма. Ето защо е важно в менюто ни да присъстват разнообразни източници на различните макронутриенти.

 

Човек, който се храни здравословно и няма алергия към яйцата, спокойно може да консумира по 2-3 яйца дневно или дори по 4-5, ако е по-активен физически. Яйцето е перфектната добавка към всяка една засищаща и питателна салата. От работата си с хора смея да твърдя, че който е започнал деня си със закуска с яйца, зеленчуци или плод, или комбинация от тях, се чувства отлично през целия ден.

 

Яйцата са истинска храна и тялото разчита информацията, която му носят – използва я и ни прави още по-здрави.

 

Повишеният холестерол и болестите не се дължат на разумната консумация на истинска храна – те са болести на начина ни на живот и на изборите, които правим. Повишеният холестерол се дължи много повече на повишената консумацията на въглехидрати, пакетирани храни, храни, пържени в растителна мазнина – те рушат тялото отвътре. Рушат целостта на артериите и холестеролът е само лепенка- та, която се опитва да поправи щетите.

 

Яденето на яйца няма да повиши холестерола ви. То само може да ви подтикне да преразгледате диетата си и да добавите още полезни храни, които да дават на тялото ви необходимото, за да сте все по-здрави и изпълнени с енергия.

 

И най-хубавата част е, че колкото по-здравословно се храни човек, толкова повече получава тялото му и от толкова по-малко има нужда. Защото гладът в края на деня се дължи на необходимостта от гориво за организма. Истинската храна дава гориво, боклучавата го отнема и ни оставя още по-искащи и още по-гладни.

 

Колкото по-здрави сме, толкова повече извличаме от храната и парадоксално, но започваме инстинктивно да ядем по-малко. Тогава става невъзможно да прекалим с дадена храна. Инстинктите ни пазят, а не ни вредят.

 

Източник: GoodFood

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени