Шрифт:

Вдигнете имунната система с риба

Вдигнете имунната система с риба
07-09-2018 16:52

Достатъчни са само две порции мазна риба седмично, за да поправите щетите на имунната система, които е нанесло яденето на боклуци, добили популярност като фаст или джънк фууд. 

Това са обработени храни, които са прекомерно мазни или съдържат много бяла захар.
Известно е, че консумацията на тези храни не само води до натрупване на излишни килограми. Те работят подмолно като отслабват имунната система и не ѝ дават възможност да изработва достатъчно защитни антитела.
Менюто ви може да има спасителна роля
Само 2 порции сьомга, сардина или пъстърва възстановяват имунната защита, установиха английски учени от университета „Джон Мурс“ в Ливърпул.

Те изследвали два типа мастни киселини, които съдържат мазните риби – мастната киселина омега-3 и двухидроксилеиновата киселина, която е синтетична и е получена от олеинова киселина. Те давали една от двете съставки на дебели мишки, които страдали от оксидативен стрес и били със слаба имунна система.
След 8 седмици се оказало, че и двете добавки влияят положително на здравето и намаляват негативното влияние на затлъстяването върху имунната система.
„За първи път проучване доказва, че часовникът може да се върне назад и пораженията, нанесени с неправилното хранене, да бъдат компенсирани. Ако хората преминат на така наречената средиземноморска диета, която включва риба, морски храни, зехтин, плодове и зеленчуци, ще помогнат на имунната система да се справи и с оксидативния стрес, свързан със затлъстяването“, каза д-р Фатима Перес де Херидия, ръководител на проучването.
Учените обаче не са уверени, че „рецептата“ ще действа, ако човек със сериозно затлъстяване.
Ако мазните риби присъстват в менюто веднъж в седмицата, това значително ще подобри шанса и ще удължи живота дори на болни с рак на червата, допълват учените.

Източник: Новите родители

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени