Шрифт:

Съветите на GoodFood за качествен живот

Съветите на GoodFood за качествен живот
13-09-2018 09:56

Представяме ви няколко съвета и основни правила от авторите на кулинарното списание GoodFood за по-качествен живот и готвене.

 

Пазарувайте умно
Планирайте ястията и рецептите, за да съставите списък с продуктите. Уверете се, че всички ще се хранят вкъщи цялата седмица. Проверете наличните продукти в шкафа и хладилника, за да няма излишни покупки.

 

Промоциите са изгодни, ако можете да използвате цялото количество продукти веднага или да ги замразите. Купувайте на едро само неща, без които не можете, и сезонни плодове и зеленчуци. Избирайте непакетирани продукти, за да спестите отпадъци. Изберете пресни зеленчуци и плодове пред пакетирани в найлон.

 

Не пазарувайте, когато сте гладни, за да няма импулсивни покупки. Винаги проверявайте срока на годност и избирайте продукти в по-задната част на щанда, защото са по-пресни. Носете със себе си платнени торби за пазаруване, вместо да купувате еднократни торби от магазина.

 

Гответе Хитро!

Преценявайте порциите, за да не изхвърляйте храна – за една порция са ви необходими шепа ориз, 100 г паста или 1 голям картоф. Използвайте фризера – замразявайте качествени продукти, надписвайте храната и слагайте дата, преглеждайте кое първо трябва да размразите. Не изхвърляйте храна като останало печено или ориз, а ги включете като съставка в ново ястие или салата.

 

Хранете се добре

Хранете се бавно и дъвчете добре. Изчакайте 10 мин, преди да си сипете нова порция, за да не преяждате. Не дояждайте лакомствата на детето, защото калориите се трупат. По-добре си вземете парче плод или кисело мляко като следобедна закуска. Не се хранете еднообразно, защото се лишавате от важни хранителни вещества. Изпробвайте нови рецепти и продукти.

 

Преборете се с безцелното дъвчене на ядки или чипс по всяко време. Въведете си правило да се храните седнали на масата с цялото внимание и уважение към храната. Не се хранете в движение, защото не можете да прецените кога сте вече сити. Най-добре е да имате режим от три основни хранения с две междинни закуски. Малко сушени плодове в чантата ще ви помогнат да избегнете купуването на шоколадови или тестени изкушения.

 

Не пропускайте закуската, тя е най-важната за деня. Преди да си легнете подгответе си съд, прибори и продукти, за да не се бавите сутринта. Не вечеряйте по-късно от 20 часа, за да има време организмът да преработи храната преди нощния сън.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени