Шрифт:

Признание за Стефка Костадинова от шефа на МОК

Признание за Стефка Костадинова от шефа на МОК
14-09-2018 16:50

Стефка Костадинова бе удостоена с Трофея на президента на Международния олимпийски комитет. Най-високият приз в МОК бе връчен на председателя на  БОК лично от Томас Бах по време на визитата му в България.

 

„Искам да поздравя Стефка Костадинова и да й благодаря за всичко, което прави за благото на българския спорт, а и на световния като посланик на страната ви навсякъде по планетата. Тя е емблематична личност, емблема на спорта по света и за мен е чест да й връча Трофея на президента, който е много специален. Наред с това, тази награда е изключително признание за цялостната дейност на БОК, тъй като МОК високо оценява усилията на вашия комитет за популяризиране на олимпийските ценности и идеали. Тази позлатена пластика изобразява живота на спортиста: от раждането му, през преодоляване едно по едно на препятствията в живота, постижение по постижение, за да стигне до олимпийския връх. А над него вече няма лимит, над него е небето…,“ каза Томас Бах преди да връчи наградата в ръцете на Костадинова.

 

Президентът на МОК връчи и официален сертификат, с който се удостоверява признанието на БОК от МОК. Нашата централа е основана през 1923 г. и получава международно признание година по-късно, но сега МОК символично предоставя луксозно изработения сертификат.

 

По време на визитата си у нас Бах окуражи София да домакинства Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г. Столицата ни ще кандидатства за домакин на проявата, стана ясно след разговора на президента на МОК с премиера Бойко Борисов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев в Министерски съвет. Официалната среща между Кралев и Бах продължи в Министерство на младежта и спорта (ММС), на която присъстваха председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова, генералният секретар на БОК Белчо Горанов и зам.-председателите Йорданка Благоева, Валентин Йорданов, Красимир Инински и Любомир Ганев.

 

„Това, което правите, е невероятно. В момента в България се провеждат три световни първенства в олимпийски спортове, което мисля, че е олимпийски рекорд. За една година в Германия организирахме 11 световни шампионата по олимпийски спортове, но нямам спомен три от тях да са били по едно и също време. Това ми дава повод да ви окуража да минете на следващо ниво и да кандидатствате за домакин на Зимни олимпийски игри”, заяви Бах.

 

 

Премиерът Борисов коментира, че ще се чувства по-уверен в успешното ни домакинство, ако първо организираме Зимни младежки олимпийски игри и възложи на министър Кралев да подготвят кандидатурата на София за домакин на игрите през 2024г., заедно със Стефка Костадинова и експерти от МОК. Първите консултации с МОК относно кандидатурата на България ще бъде обсъдена от министър Кралев и Стефка Костадинова в рамките на Летните олимпийски младежки игри в Буенос Айрес през октомври.

 

„Сега вече МОК организира младежки олимпийски игри, подпомага финансово домакините, а и кандидатурите са много по-опростени и съобразени с местните дадености и еко-изискванията. Бихте могли да бъдете чудесен домакин на младежка зимна олимпиада през 2024 година, МОК ще ви подкрепи всячески, като още по време на младежката олимпиада след месец в Буенос Айрес можете да влезете в контакт с наши експерти и да ги използвате,“ каза Томас Бах.

 

Томас Бах беше награден с най-високото държавно отличие в областта на спорта „Венец на победителя“. Германецът е първият чужденец, който получава почетния знак.

 

Олимпийският шеф посети и Национална спортна академия „Васил Левски, където бе посрещнат от ректора проф. Пенчо Гешев. Пред цялата академична общност Томас Бах бе удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на НСА.

 

 

„Искам да ви уверя, че сме впечатлени от активността, динамиката и размаха, с които действа новото ръководство на МОК, каза Стефка Костадинова. - Олимпийското движение се нуждаеше от подобна промяна и „модернизиране“, които напълно кореспондират с новите реалности на съвременния свят. Специално искам да Ви поздравя и да благодаря за усилията, които положихте за обединения отбор на Северна и Южна Корея по време на Игрите в Пьонгчанг. Това промени глобално гео политическата обстановка в синхрон със заветите на Пиер Дьо Кубертен. Днес олимпийските игри отново обединяват нациите, рушат прегради и премахват граници.”

 

Германецът изнесе публична лекция на тема „Олимпийското движение и ролята на спорта в съвременното общество”, която предизвика огромен интерес. Томас Бах е третият президент на МОК, удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на НСА, след Хуан Антонио Самаранч (1998) и Жак Рох (2009). Заедно със Стефка Костадинова, столичния кмет Йорданка Фандъкова и проф. Пенчо Гешев Томас Бах поднесе цветя пред барелефа на Пиер дьо Кубертен във фоайето на академията.

 

Официалните гости на НСА бяха посрещнати от студентите от Олимпийския клуб към НСА и неговия председател проф. Лозан Митев. Гостите разгледаха историческата изложба на Академията, сред която има и архивна снимка на олимпийския шампион по фехтовка Томас Бах.  

 

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Стефка Костадинова, Томас Бах, ММС, НСА
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени