Шрифт:

Красивото лице на Лудогорец-Разград

Красивото лице на Лудогорец-Разград
Снимка: Тони Тончев
03-10-2018 11:48 | Яна Касова

Упорита, амбициозна и последователна – така само с три думи се описва Димана Йорданова. А за красотата си – няма нужда да говори, тя е очевидна. Димана спечели тилтата Мис BGathletic.com за 2017 г. На състезателния сектор в леката атлетика родената в Разград хубавица залага на упоритостта и вече е последователна и с качването на стълбичката за награждаване в тройния скок.

 

„Да, като всяко момиче и аз съм суетна, споделя Димана. - Ивет Лалова и Габриела Петрова са ми любимки. Те съчетават красива външност, излъчване и обаяние. Смятам, че самият спорт лека атлетика е красив. Затова и аз се ориентирах към него. Дисциплината, в която се състезавам е троен скок. Тя е най-най, защото е много трудна и не всеки може да издържи на психическото и физическо натоварване.”

 

Най-удобното облекло за Димана е спортното. Обувките на висок ток са само за специални случаи, но няма как да се отрече, че й отива да бъде елегантна. Когато трябва да сложи грим, предпочита да не е тежък.   

 

20-годишната Йорданова се състезава за атлетическия клуб Лудогорец-Разград. През изминалия зимен сезон тя спечели бронзов медал в тройния скок от националния шампионат за жени. А повече от десетилетие спортът е неизменна част от нейното ежедневие. Първо играе баскетбол, но случайна среща с настоящия й треньор Красен Цонев я води на атлетическа тренировка.

 

„Отначало започнах да тренирам по 3-4 пъти в седмицата, като си мислех, че няма да е сериозно, но впоследствие този спорт ме завладя. И така половин година по-късно вече тренирах по 6 пъти в седмицата. Усещах как ставам по-добра и по-добра и това ми харесваше. Стимулира ме и ме впечатли хъсът, с който се състезават големите атлети, като Ивет Лалова и Стефка Костадинова. Красотата на скоковете на Костадинова ми харесаха най-много и така се влюбих в този спорт още повече. Целите ми в спорта са свързани с поглед вече към по-големи състезания. Имам няколко сребърни и бронзови медали от държавни първенства и международни турнири. Искам да стана шампионка на България, да покривам нормативите за Балканиади, европейски първенства, а защо не и за Олимпиади! Щастието за мен е да съм здрава и да реализирам мечтите си.”

 

Димана е фен и на футболния „Лудогорец” - „като всеки жител на Разград”, отбелязва тя. Как съжителстват Царя и Царицата в един малък град като Разград? „Нормално, но се гледа повече за футбола, което за нас лекоатлетите не е добре, казва Йорданова. - След като Градският стадион беше даден на концесия на футболния отбор, лекоатлетическият клуб остана без писта и сега няма къде да тренираме в нормални условия. Подготвяме се във физкултурен салон на едно от училищата в града. В Разград има само едно единствено скочище за троен скок, което пък се намира в друго училище в града. Скочището също не е добро. Пътеката за засилване е къса, около 12 бегови крачки и е малко под наклон. С други думи казано... лоши условия за ежедневни тренировки. Няма добра инфраструктура.”

 

Освен че тренира ежедневно Йорданова е и студент в Шуменския университет ′′Епископ Константин Преславски". Учението и подготовката за реализиране на атлетическите й цели тя съчетава с работата си като продавач-консултант в хранителен магазин. Работното време на смени й позволява да нареди деня си според приоритетите й.

 

От натоварването в ежедневието си Димана се успокоява с музика, дори я разглежда като терапия. Набляга на латино музиката, някои италиански и испански песни. Но пък руската група "Любе" е една от любимите й.

 

„В мечтите си след 10 години се виждам сред световния елит на тройния скок, а след 20 години треньор по лека атлетика и щастливо омъжена с поне две деца”, замисля се за бъдещето си Йорданова. Но тя няма нищо против и да се връща към миналото, прави го с любимата си книга: „Бих препрочитала отново и отново "Пипи дългото чорапче" от Астрид Линдгрен, защото ме връща в детските години.”

 

Материалът е публикуван в списание "СПРИНТ"

 

ФОТОСЕСИЯ С ДИМАНА ЙОРДАНОВА - ТУК

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Димана Йорданова, Мис 2017
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени