Шрифт:

Трима в люта битка за 20-хилядния джакпот в маратона на София

 Трима в люта битка за 20-хилядния джакпот в маратона на София
04-10-2018 12:48

Трима атлети ще се впуснат в люта битка за спечелване на големия джакпот по време на София маратон 2018. Поредното, 35-о издание на едно от емблематичните за града състезания, е насрочено за следващата неделя, 14 октомври от 9.30 ч. и отново е част от инициатива "София - Евростолица на спорта".

Досега има записани над 2300 бегачи в дистанциите 42,195 километра, 21 километра и 10,5 километра, в това число не са включени участниците в масовия старт, които по традиция са около хиляда.

За първи път в историята ще имаме двама стартиращи с актив от по две победи във веригата от маратони в България и събрали досега пълния сбор в една година от по 20 точки. При мъжете италианецът от марокански произход Ахмет Насеф и при жените защитаваща титлата си от миналата есен в София кенийка Рут Матебо бяха недостижими на класическите дистанции в Стара Загора през април и във Варна през май. Така двамата вече са си осигурили задължителния минимум от точки, което означава, че джакпотът със сигурност ще падне. Голямата интрига е дали ще бъде поделен, или ще отиде в сметката на само един от двамата.

Регламентът тази година бе променен с цел да улесни маратонците в печеленето на джакпота. Новата точкова система не е така рестриктивна с цел да дава възможност на повече атлети да имат до последно шанс за спечелване на изключително атрактивната сума от 20 000 лева, която е общ джакпот за мъже и жени.
За всеки старт вече се дават за първо място по 10 точки, за второ по 8, за трето по 6 и т.н. до 1 точка за осмо място, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 20 точки. Ако двама или повече атлети съберат този минимум, печели събралият най-много точки, при равенство се взимат предвид по-предните класирания и чак при ново равенство сумата се разделя.

Така джакпотът сега може да се вземе само с две победи, или с комбинация от победа, едно трето и едно пето място, или дори без победа, но с едно второ и две трети места. 

При мъжете има още един силен кандидат за славата. Кениецът Абел Роб е с две втори места от тазгодишните български маратони и също е с шанс за спечелване на джакпота. Роб е събрал 16 точки. Те не са достатъчни за джакпота, но при добро представяне в София и евентуален провал на неговите съперници, то той би могъл да се изравни и дори да изпревари Насеф и Матебо в битката за големия бонус. За неговия успех биха могли да помогнат и двамата кенийци Марк Ротич и Киплагат Кипчирчир, които пристигат с лични резултати под 2:12 часа, а често в подобни случаи сънародниците обединяват усилия за голямата победа.

Няма да им е леко, тъй като в София ще дойде атлет с персонален рекорд от 2:10 часа. С най-добро лично постижение от записаните досега е Доди Фейера Гемеда от Етиопия - с 2:09:42 часа от маратона в Дунин (Китай) през 2016 година. Доди е бягал под 2:15 часа осем път в последните пет години. В битката за славата ще се впусне и миналогодишният победител с рекорд на трасето Бармао Кипроно от Етиопия, който няма да сдаде толкова лесно титлата.


Хипотетично шанс за спечелване на джакпота имаше и още една атлетка. Украинката Вира Овчарук бе втора в Стара Загора и трета във Варна, с което си осигури 14 точки. Тя обаче е заявила, че няма да стартира на маратона в София, тъй че в битката за джакпота остават трима.

Непроменени тази есен са големите премии за призьорите, които вече трета поредна година осигуряват участието на елитни атлети и регистрирането на много силни резултати в отделните български маратони. Общият награден фонд за Wizz Air София маратон и сега е значителен - над 60 000 лева. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лева, подгласниците им по 4000 лева, класиралите се на трето място по 2400 лева и т. н. до 10-о място - 400 лева. Парични награди ще има за всички призьори до 6-о място на 21 километра и на 10,5 километра, както и за челната тройка при ветераните в маратонската дистанция.

За трета поредна година е предвиден специален паричен бонус за най-бързите софиянци в класическия маратон. Парична награда от по 300 лева ще получат финиширалите с най-добри времена мъж и жена, родени в София. Парични премии ще има и за медалистите в Държавното първенство, тъй като Софийският маратон ще определи националните шампиони в бягането на на 42,195 километра.

Всеки стартирал ще получи рекламна тениска на ASICS с уникално красив дизайн, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с много красив медал като спомен от участието в събитието.

Наред с това ще бъде разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 км. 

Да си припомним медалистите от тазгодишната маратонска верига в България "Бягането като начин на живот": 

Медалисти от маратон Стара Загора 2018: 
Мъже: Ахмет Насеф (Италия) 2:23:07 ч., Абел Роб (Кения) 2:23:54 ч., Тарик Бамааруф (Мароко) 2:24:44 ч. 
Жени: Рут Матебо (Кения) 2:48:11 ч., Вира Овчарук (Украйна) 2:49:41 ч., Зита Касцер (Унгария) 2:57:59 ч.

Медалисти на маратон Варна 2018: 
Мъже: Ахмет Насеф (Италия) 2:22:55 ч., Абел Роб (Кения) 2:23:14 ч., Хосеа Киплагат (Кения) 2:23:16 ч. 
Жени: Рут Матебо (Кения) 2:47:45 ч., Хелен Кимутай (Кения) 2.52:06 ч., Вира Овчарук (Украйна) 2.55:20 ч.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Софийски маратон 2018
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени