Шрифт:

Рилски атлет отпразнува своята 25-а годишнина

Рилски атлет отпразнува своята 25-а годишнина
07-10-2018 13:42 | Яна Касова

Самоковският клуб Рилски атлет отпразнува своя 25-и рожден ден. Празникът събра 140 бивши и настоящи атлети и треньори на отбора в местния ресторант „Бистрица-парк”. С трудоемката организация да издирят „старите” кадри отлично се бяха справили от Управителния съвет на Рилски атлет.

 

Рилски атлет е наследник и първоприемник на Секция „Лека атлетика“ към СФД Рилски спортист, така че рождения ден празнуваха и атлетите от 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. Активните днес състезатели също седнаха редом до предшествениците си, а празника на самоковци уважиха и легенди на Царицата.

 

Плакет за развитието на леката атлетика клубът получи от президента на БФЛА Добромир Карамаринов. Кметът на община Самоков – Владимир Георгиев, също връчи плакет на председателя на Рилски атлет Славейко Гергинов. Главният треньор и двигател на всички атлетически прояви в Самоков Костадин Чифлиджанов и треньорката Любослава Николова също бяха наградени от кмета Георгиев.

 

В обръщението си Карамаринов отбеляза, че в Европейската атлетика, чийто първи вицепрезидент е българинът, още се говори за предизвикателното трасе за европейското първенство по крос-кънтри в Боровец през 2014 г., чиято съвместна организация беше на Община Самоков, Рилски атлет и БФЛА.

 

Празникът на самоковския клуб уважиха и легендарните Йорданка Благоева и завършилата спортното училище в града Даниела Йорданова. За посрещането на двете прими гостите се изправиха на крака. И Благоева, и Йорданова се обърнаха с прочувствени речи към атлетическото семейство в ресторанта край стадиона. Първата българска световна рекордьорка и вицепрезидент на БОК Благоева пожела на активните атлети да са устремни в защитата на клубния и националния екип, а националната рекордьорка в дисциплините между 2000 м и 10 000 м Йорданова благодари за подкрепата, която е срещнала докато е учила в Самоков и изрази мъката си, че не може да благодари лично на тогавашния си треньор покойния Драголюб Спасов–Люц.

 

Преди да започнат танците и наздравиците беше припомнена историята на клуба и предшественика му преди 1993 г. Бяха изредени всички треньори по лека атлетика в Самоков и всички председатели в годините на Рилски атлет. Спомените за моментите на пистата пък се точиха по всички дълги маси. Емоционални бяха и срещите на посребрелите вече някогашни съперници и съотборници, а някои от отминалите картини се връщаха след припомняне на това кой се крие зад променените от времето лица.

 

В разгара на вечерта настоящият главен треньор Чифлиджанов, по-известен в света на леката атлетика като Джани, беше многократно изненадван от своите възпитаници от най-новата история на атлетиката в Самоков. Бившите атлети показаха уважението към своя екс-треньор и настоящ прител с подаръци, музикални изпълнения на живо и много общи танци, прегръдки и целувки.

 

Празничният уикенд продължи с традиционния вече шосеен пробег в памет на Драголюб Спасов-Люц, който стартира в центъра на планинския град днес и събра над 200 състезатели от цялата страна.

 

 

 

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Самоков, Костадин Чифлиджанов, Добромир Карамаринов, Йорданка Благоева, Даниела Йорданова
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени