Шрифт:

Елитни атлети от цял свят пристигат за София маратон 2018

Елитни атлети от цял свят пристигат за София маратон 2018
09-10-2018 15:28

Десетки елитни атлети от цял свят вече са потвърдили участие на Софийския маратон. 35-ото издание на едно от емблематичните събития за българската столица ще се проведе в неделя, 14 октомври, със старт-финал пред националния стадион.

 

Откриването е в 9:30 часа, в 9:40 часа потеглят участниците в масовото бягане на 3 км, след тях точно в 10:00 часа ще стартират маратонците.

 

При мъжете с най-силен личен рекорд засега е Доди Фейера Гемеда от Етиопия, който впечатлява с личното си постижение 2.09:42 часа от маратона в Донгюн (Китай) през 2016 г. Рядко в България пристига маратонец с персонален рекорд под 2.10 часа, а Доди е бягал под 2.15 ч. осем път в последните пет години. Той обаче ще срещне сериозна съпротива, тъй като в София ще стартират редица класни маратонци, сред тях и миналогодишният победител с рекорд на трасето Бармао Кипроно от Етиопия.

 

Кенийската армада ще бъде представена от Абел Роб, който е с две втори места от тазгодишните български маратони и също е с шанс за спечелване на джакпота. Негови сънародници са Марк Ротич и Киплагат Кипчирчир с личен резултат 2.12 ч. Интересен факт е, че Кипчирчир и миналогодишният шампион Кипроно са от отбора на NN Running Team, в който членува и олимпийския шампион Елуид Кипчоге (Кен), подобрил преди две седмици световния рекорд 2.01:39 ч. на маратона в Берлин. Елитната група се допълва от Жан Симуквека от Руанда и мароканецът Нуйни Редуан с личен рекорд 2.14 часа.

 

До тях ще застане супер амбицираният Ахмет Насеф, който с две победи досега тази година е основен претендент за спечелването на джакпота от 20 000 лв.

 

При жените кенийката Рут Матебо също има два триумфа от Стара Загора и Варна тази година. Рут ще защитава титлата си от м.г. и ще гони победата в компанията на своята сънародничка Бети Джематия, до тях на старт ще застанат Клементине Муканданга от Руанда, Марел Ханене от Мароко и други елитни атлетки.

 

„В неделя ще видим на старт четирима мъже с резултат под 2.12 ч., което е предпоставка за силни резултати, а защо не и за нов рекорд на трасето след като миналата година той бе подобрен с 2.14:47 ч.,“ каза директорът на маратона Даниел Дуков и призова следващата година състезанието да бъде по ново трасе, което с по-малко обиколки да създава повече комфорт в бягането на участниците и по-специално елитните маратонци.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Софийски маратон 2018
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени