Шрифт:

Странните атлетически правила на Младежката олимпиада

Странните атлетически правила на Младежката олимпиада
10-10-2018 10:12

Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес вече са в разгара си, а атлетическият турнир ще започне утре, 11 октомври.

 

Състезанията на стадиона обаче ще се проведат по различен регламент от този, който се прилага прии останалите първенства по лека атлетика.

 

Ето и основните правила, които ще са валидни за атлетическия турнир в Буенос Айрес:


-        Бегови дисциплини между 100 м и 800 м, препятствени дисциплини: всички състезатели стартират в два етапа, като няма отпадащи. Общия сбор (или средноаритметичната стойност) от постиженията от двете бягания се взима предвид за крайното подреждане. Във втория етап сериите се подреждат на база резултат от първия етап, като най-добрите осем времена от етап 1 стартират в последната серия на етап 2. Атлет с фаулстарт, незавършил или декласиран в етап 1 има право да участва в етап 2, но за крайното подреждане са необходими две постижения.

 

-        1500 м, 3000 м 2000 м стипълчейз: бегачите от тези дисциплини бягат веднъж в дисциплината, която са получили право да се състезават в Буенос Айрес. След това всички участници в тези дистанции участват на 4 км крос-кънтри. Крайното класиране е на база подреждането от основната дисциплина на писта и от това в кроса. Пример: състезател, който се класира на второ място на 3000 м получава 2 точки, ако той е четвърти в надпреварата по крос-кънтри, той добавя още 4 точки и с общ брой от 6 точки участва в крайното подреждане на основната си дисциплина. В кроса момичетата и момчетата бягат в две отделни бягания, но класирането е и по отделни дисциплини.

 

-        Скокове и хвърляния: всички атлети в тези дисциплини участват в два етапа, като редът им в стартовия лист не се променя. Общият сбор (или средноаритметичната стойност) от най-добрия резултат от етап 1 и най-добрия резултат от етап 2 определят подреждането за крайното класиране. Във всеки етап на дисциплините, с изключение на скока на височина и овчарския скок, атлетите имат право на четири опита. В двата вертикални скока важат класическите атлетически правила.

 

-        Равенство: С изключение на 1500 м, 3000 м и 2000 м стипълчейз, с случай на равенство в резултата, базиран на постиженията от двата състезателни етапа, подреждането в крайното класиране се решава в полза на този, който има по-добър резултат, в който и да е от двата етапа. Ако и тогава има равенство, то състезателите поделят едно място. При равенство на 1500 м, 3000 м и 2000 м стипълчейз предимство дава класирането от състезанието на крос-кънтри.

 

В атлетическия турнир България е представена от Александра Начева (троен скок), Яна Копчева (гюле), Веселин Живков (200 м), Валентин Андреев (чук).

 

Двата състезателни етапа за Андреев и Копчева са на 12 и 15 октомври, а Начева и Живков ще са пистата на 13 и 16 октомври.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: МОИ 2018
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени