Шрифт:

Как да възпитате шампион

Как да възпитате шампион
11-10-2018 14:16

Ранното специализиране само в една спортна дисциплина в детството не е задължително и дори е по-малко вероятно да направи от детето шампион от висока класа. За това съобщават учени от Университета "Томас Джеферсън" във Филаделфия, САЩ, пише vesti.ru.
"Проведохме най-мащабното изследване в света на спорта и изяснихме докъде води съвременната тенденция да се тренира само едно нещо", казва Патрик Бъкли. По думите му, като правило съвременните ученици се фокусират само върху една дисциплина две-три години по-рано от студентите и професионалните атлети. "Но това по никакъв начин не е увеличило шансовете им да станат елитни спортисти", твърди Бъкли.
Според специалистите, преди началото на XXI век повечето спортуващи са тренирали няколко неща в детството и тийнейджърството си, като са избирали специализацията си като студенти или дори по-късно. Много от известните футболисти и хокеисти между 1960 и 1980 г. едновременно са играли и футбол, и хокей в пика на кариерата си, а лекоатлетите са участвали в различни състезания.
Но ситуацията се променя в края на 1990 г., когато на световната арена излизат няколко уникални спортисти, които се занимават само с един вид спорт от ранно детство и достигат впечатляващи резултати. Това принуждава треньори и спортни експерти да променят програмите за подготовка и да създадат специализирани школи.
Бъкли и неговите колеги проверили дали действително тази ранна специализация помага за по-големи успехи. Те проследили живота на 3000 ученици, студенти и професионални атлети, които се съгласили да участват в експеримента.
Наблюденията потвърдили, че тенденцията за ранно специализиране в един вид спорт действително съществува и едновременно с това доказали, че тя не води към подобрение на резултатите. Освен това, отрицателните страни на този подход били съвсем очевидни - учениците и студентите по-често страдали от травми, отколкото по-възрастното поколение атлети-професионалисти. Изследователите свързват този факт с увеличението на тренировките и тяхното еднообразие при един вид спорт.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени