Шрифт:

140 бегачи подкрепят вековните гори по време на Софийския маратон

140 бегачи подкрепят вековните гори по време на Софийския маратон
12-10-2018 14:19

Повече от 140 „панди“ ще бягат по столичните булеварди тази неделя. Десетки се включват с ентусиазъм в отбора, с който природозащитната организация WWF за четвърта поредна година ще участва на Софийския маратон. Стартът е в 9:40 часа пред Националния стадион „Васил Левски“.

Тази година броят на участниците в Отбора на Пандата е двойно по-голям. Те ще бъдат облечени в специални зелени тениски в подкрепа на инициативата за опазване на вековните гори в България. Всеки от записалите се ще пробяга между 3 и 42 км, като по този начин ще се опита да привлече вниманието към благородната кауза.

Защо горите?

Горите в България покриват една трета от територията на страната. Но само около 4% от тях са се запазили като „девствени гори“, неповлияни от човешка дейност. Над половината от тези последни вековни гори не попадат в защитени територии. Това означава, че те не се ползват с висока степен на закрила и във всеки момент могат да бъдат унищожени. Дори старите гори в природните и национални паркове не са в безопасност.

Всички жители и гости на София могат да допринесат и като излязат на улицата и подкрепят бягащите. В района на старт-финала ще има и специалния щанд на WWF, където ще имате възможност да се снимате с талисмана – Голямата панда, както и да закупите тениска или плюшена играчка за спомен.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Софийски маратон 2018
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени