Шрифт:

Олимпийската шампионка Начева: След седмица съм пак на тренировка

Олимпийската шампионка Начева: След седмица съм пак на тренировка
22-10-2018 09:56 | Яна Касова

Александра Начева се завърна в България като олимпийска шампионка от Младежките игри в Буенос Айрес (Арж). Тя триумфира в тройния скок и се наложи над най-сериозната си конурентка Мария Висенте (Исп). Двете атлетки се срещнаха за втори път на голям форум като през юли испанката беше пред Начева на европейското първенство за юноши и девойки под 18 г. Само на 17 г. Алекс вече има своите приоритети, като наред с тренировките, това е и учението, на което ще обърне внимание веднага след прибирането си от Южна Америка. Ето какво сподели Начева пред BGathletic.com веднага след стъпването си на българска земя късно снощи.    

 

- Алекс, за олимпийската титла ли замина за Буенос Айрес, или за победа над Мария Висенте?
- Тези неща съвпадат. Ние с нея сме доста изстреляни като резултати пред другите. Конкурентките ни са около 13-ия метър, а ние двете - по към 14-ия метър. Целта ми беше психически да успея да я премина, защото беше като травма още от европейското. И успях да я победя.

 

- А извън пистата има ли приятелство?
- О, ние извън пистата сме си много готини двете. Говорим си, шегуваме си се. Всичко си е нормално. А и вече се равни. Реваншът е факт.

 

- Състезанието лесно ли беше?

- Не, не беше лесно. След всеки опит в мен бушуваха мисли – ще качи ли Мария още сантиметри, няма ли, ще скочи ли, ще избухне ли както в Дьор (б.а на европейското първенство за юноши девойки под 18 г.). Не, не беше лесно, определено. Регламентът беше различен, но реално за нас не беше. В първия етап се надявах поне с 10 см да дръпна отгоре на Мария и да имам поне малко предимство за втория етап. Но уви, ние скочихме абсолютно равни резултати. Това за нас беше като квалификация и всичко се реши в последния ден. Ден по-рано не знаех какво да си мисля, само си повтарях колко много ми се скача.

 

- Можеш ли да опишеш какво е чувството да си олимпийски шампион?
- Не бях осъзнала какво се е случило. Може би чак сега, като се прибирам, осъзнавам какво съм направила. Чух се с родителите ми веднага. Първо ме попитаха дали съм здрава и след това бяха емоциите на радост. Тогава, след състезанието, оставаха още няколко дни в олимпийското село, в които се веселих с останалите. Нямах тази възможност преди състезанието. Селото е голямо, всеки щъка в него, извън него. Много голям формат, много хора и нямаше възможност да се събираме всички заедно и да празнуваме успехите си целия отбор. Но всички са много готини. Очаквам да се видим през 2020 годна отново всички в Токио.

 

- Какво предстои сега?
- Утре (б.а. днес) съм на училище и след една седмица започваме отново да тренираме. Да, само толкова кратка почивка, защото идва зимният сезон. Няма как да го пропусна.

 

Кой посрещна спортистите ни четете - ТУК

 

Още СНИМКИ от посрещането на тима - ТУК

 


 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: МОИ 2018, Александра Начева, Троен скок
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени