Шрифт:

Честит Ден на народните будители!

Честит Ден на народните будители!
01-11-2018 07:11

Днес е 1 ноември - денят, в който почитаме народните будители и всички, благодарение на които българският народ е запазил вярата си в духовните ценности, в морала и доброто.

 

Св. Иван Рилски Чудотворец е сочен като един от първите, благодарение на които българинът започва да вярва във възвишения идеал и в поставянето на духовното над материалното. После светите братя Кирил и Методий ни дадоха азбуката, а техните ученици я разпространиха по земите ни.

 

Векове по-късно Паисий Хилендарски ни попита защо се срамуваме да се наречем болгари и ни припомни славното ни минало. След него Софроний Врачански пръв отпечатва книга в България - известният му "Неделник".

 

Именно той в началото на 19-и век пръв разбира, че за да осъзнае истинската си сила в борбата за свобода, един народ трябва да бъде преди всичко образован.

 

Дирята му е продължена от плеяда велики българи като Любен Каравелов, които освен да проповядват за национално осъзнаване и за висок патриотичен морал, разтърсват из основи изпадналото в летаргия българско общество, повеждайки го към решителна и непримирима битка с поробителя.

 

Честит празник!

 

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник. През 1945 г. е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г. Тогава е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени