Шрифт:

Аеробните упражнения увеличават мозъка

Аеробните упражнения увеличават мозъка
08-11-2018 14:20

Заниманията с аеробни упражнения спомагат за увеличаване на мозъка, съобщават изследователи от Wake Forest University в САЩ.

 

Хората с леки когнитивни увреждания, които редовно практикуват аеробни упражнения във вид на бягане, ходене пеша или плуване около четири пъти в седмицата, имат по-големи мозъци по обем и развиват добри когнитивни функции. Учените отбелязват, че всякакъв вид спорт е полезен за здравето, но аеробните движения са най-подходящи за развитието на мозъка. Дори кратките периоди от аеробни упражнения предизвикват значителни промени в обема на мозъка.

 

В проучването изследователите са наблюдавали 35 възрастни, страдащи от умерено когнитивно увреждане. Участниците били разделени в две групи. Първите 16 души на средна възраст от 63 години, участвали редовно в аеробни дейности, като велоергометър, бягане по пътека и елипсоид четири пъти седмично в продължение на шест месеца. В контролната група от 19 души със средна възраст от 67 години, хората са практикували стречинг упражнения със същата периодичност.

 

Преди и след завършване на експеримента участниците са преминали през измервания с МРТ. Установено е, че при двете групи се е увеличил обема на мозъка в частта на сивото вещество, включително темпоралния лоб, който е отговорен за кратката памет. В първата група обаче е отчетено запазване на общия обем на мозъка, включително размера и на сивото вещество на мозъчната тъкан. Сред участниците от втората група е регистрирана атрофия в съединителните влакна на бялото вещество на мозъка, което може да бъде ранен маркер за неврологични промени.

 

Източник: Framar.bg

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени