Шрифт:

Мажоретки - красивата подкрепа

Мажоретки - красивата подкрепа
10-11-2018 12:21

Какво е общото между Роби Уилямс, Камерън Диас, Фърги, Холи Бери, Джордж У. Буш, Роналд Рейгън, Франклин Д. Рузвелт, Джесика Симпсън, Мадона, Сандра Бълок, Мерил Стрийп, Ким Бейсингър, Стив Мартин, Самюел Джаксън, Майкъл Дъглас, Пола Абдул, кралица Нур? Вижте заглавието.  Да, били са в мажоретен отбор.

 

Е, сигурно не сте изненадани от някои имeна, но едва ли сте си представяли Роби или Буш в мажоретен костюм. Трудно е да предположим какъв е бил животът на известните преди да станат толкова известни. Пътят към успеха често е свързан със спорт, защото учи на дисциплина, смелост и организираност. Много звезди са усетили славата още в гимназията, подгрявайки спортни събития или участвайки в мажоретни състезания.

 

Красиви момичета и момчета, наслада за окото, винаги усмихнати, готови да подкрепят любимия отбор. Има изключително много факти, които не знаем, а този спорт  съществува вече над век и половина и скоро може да стане част от олимпийските игри.

 

Мажоретството възниква през 1860 г. във Великобритания и набира популярност в САЩ две десетилетия по-късно, благодарение на клуба в Принстън. Първите мажоретки са били мажорети. Нежният пол започва да се изявява през 1923 г. в Университета на Минесота.

 

Впоследствие публиката осъзнава, че харесва повече да гледа женски и смесени състави, а не само мъже. Присъствието на девойки в съставите се утвърждава по време на Втората световна война, когато младежите са в армията. Навлизат и специфичните изрязани екипи с лога, помпони и талисмани.

 

Днес има над 4,5 милиона мажоретки и мажорети по света, 400 000 от които са в гимназиални отбори. Над 50 % тренират и други спортове – аеробика, лека атлетика, фитнес, акробатика, танци, гимнастика. За „мажоретна столица“ се приема Тексас.

 

Трудът им често бива подценяван. 30% от мажоретките казват, че само приятелите и семейството им ги подкрепят. А те са също спортисти. Спортисти, които аплодират и уважават всички останали спортове. За тях е важно признанието, че дейността им е сериозна. Нищо, че на пръв поглед изглежда по-лесно и с по-малко травми в сравнение с баскетбол, волейбол или футбол  Но съчетанията понякога имат опасни и дори фатални последици, ако елементите не се изпълняват правилно. Звучи невероятно, но американски  изследвания доказват, че мажоретките са изложени на изключително висок риск от контузии и наранявания. Причините са - нарасналият брой на практикуващите този спорт и непрестанно покачващото се ниво на сложност и трудност на каскадите.

 

Несъмнено спортът е опасен, защото включва не само танц, а и поддръжки, акробатики, изхвърляния във въздуха, елементи от спортна и художествена гимнастика, скокове, салта и пирамиди. Изисква се сила, гъвкавост и  100 % ентусиазъм. Противно на безбройните стереотипни представи, мажоретките не са глупави момичета с високо самочувствие, а сериозни, физически и психически устойчиви, отговорни.

 

 

Има няколко мита, които съпътстват спорта:

 

Мит 1: Мажоретките трябва да бъдат много слаби. Не е вярно, защото момичетата в основата на пирамидата трябва да имат солидна мускулатура. Тези на върха, трябва да са слаби и леки. Т.е мажоретките нямат еднакво телосложение. Най-важното е да бъдат здрави и да се чувстват добре.

Мит 2: Мажоретките са празноглавки. Повечето мажоретки имат високи или средно високи оценки. Те се представят отлично и в училище, и в университета.

Мит 3: Мажоретките излизат само с футболисти. Вярно е, че мажоретките понякога излизат със спортисти, включително футболисти, но те са като всички останали и могат да се срещат с хора с различни интереси. Много мажоретки дори не разполагат с време за срещи, заради натоварения им график. 

 

Според други митове мажоретките трябва да са високи или ниски, руси или чернокоси, дори че това е занимание само е само за жени. Митове... Всяка мажоретка е уникална и може да допринесе за отбора си с талант и труд.

 

Пет филма „BringItOn“, посветени на мажоретството описват живота и вечните предизвикателства пред този феномен. Но, разбира се, филм не може да бъде вълнуващ колкото реалността. И докато още има спорове дали мажоретството е „цирк”, танц или спорт, по цял свят се организират национални и международни състезания с различни регламенти за позволени и забранени елементи. Сформират се младши и старши отбори в двете основни категории – танцови и спортно-акробатични.

 

Ще видим ли мажоретни отбори на Oлимпийските игри в Токио 2020 г.? Надяваме се. МОК гласува в края на 2016 г. в подкрепа за включването на спортно-акробатични мажоретки и муай-тай сред временните олимпийски спортове. Това позволява на организациите да получават финансиране и специални стипендии за период от 3 г. Международният мажоретен съюз ще получи $25 000 от МОК и възможност да се подават петиции и заявления спортът да бъде изцяло включен в игрите.

 

А у нас? Все повече отбори привличат момичета, които повдигат духа на публика и играчи. Баскетболните отбори на „Левски”, „Лукойл Академик”, „Рилски спортист” и други биват подкрепяни от красиви момичета. Мажоретки виждаме и на любимите ни волейболни мачове.

 

 

В България най-разпространен е парадният мажоретен стил. Възникнал е в Западна Европа и Азия като част от танцови фестивали, в които изпълнителите използват ножове, пушки или факли. Малко по-късно през ХІХ век е разпространен в Северна Америка, включват се жени и започват да се използват познатите днес палки (батони). Популярни фестивали у нас са Мадарски конник - Шумен,  в гр. Левски, Слънчева Бесапара -Пазарджик, Златен батон, Златен помпон, Албена – Добрич, Ритъмът на морето - Поморие и др. С професионална хореография и оригинални костюми мажоретните състави на Ботевград, Монтана, Троян, Велинград, Елин Пелин, Ловеч, Свиленград, Търговище, Сливен и Шумен печелят отличия от национални и международни фестивали.

 

За разлика от танцовите формации и парадните мажоретни състави, спортно-акробатичното мажоретство се развива доста по-трудно. Отборите често се състоят от ученици или студенти, чиито приоритет не е спортът, а образованието. Треньори и хореографи се страхуват за безопасността на момчетата и момичетата, но желание не липсва.

 

Един от примерите е мажоретният състав на I Английска езикова гимназия, в чиито съчетания се включват доста сложни елементи. Голяма част от тях продължават да бъдат мажоретки и след като завършат средното си образование.  В българските университети има спорт „мажоретки“. През 2001 г. бе създаден първият студентски отбор -  на СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководител Гергана Минковска. Тимът е и първият на международно студентско първенство през 2010 г. През 2011 г. се завръща със сребърни медали от един от най-популярните спортни университетски турнири в Милано, печелейки за пръв път отличие за България в мажоретството.

 

През 2012 г. отборът на НСА „Васил Левски“ е първи на международния студентски турнир в Рим. Две години по-късно тамте повторно изкачват най-високото стъпало, както и през 2016 г. в Париж.

 

Медали и купи печели и отборът на УНСС,  сформиран през 2012 г. след кастинг. Успешно е представянетона тима в Рим 2013 г и Мадрид 2016 г.

 

Не става дума само за съревнование между отбори от различни държави, но и за поощряване на здравословен начин на живот, тренировки, концентрация, отборен дух и спортсменство. Въпреки липсата на средства и рисковете, които спортът носи, той набира популярност.

 

Мажоретните състави се отличават с красота, добро настроение и неподражаема енергия. А пенсионерки доказват, че може да се модифицира и тренира и от жени с побелели коси, но с младежки дух. Мажоретството винаги ще привлича почитатели.

Видове:

Cheerleading – Спортно-акробатични мажоретни съчетания, участват в турнири

Dancedivision – Танцови и шоу формации, които танцуват в почивките на мачове

Batontwirling – Парадните мажоретки, играят с палки (батони) в ритъма на музиката от духови оркестри, участват във фестивали.

 

Гергана Младенова

Списание „Спринт”, брой 3, юни 2017 г.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени