Шрифт:

За хиперактивните деца - индивидуални спортове

За хиперактивните деца - индивидуални спортове
17-11-2018 10:32

Какъв спорт да изберете за деца, които страдат от т. нар. синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ, или на английски Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, ADHD).

Подходът трябва да е внимателен, защото много от тях виждат себе си като най-страшните опоненти на терена.

Част от проблемите за децата, страдащи от СДВХ, са импулсивност и често неспазване на правилата по време на игра или спортно занимание. А също така те имат и трудности при задържането на внимание върху определен обект или в определен момент от играта.

Повечето експерти са на мнение, че индивидуалните спортове са по-подходящи за деца със СДВХ, за разлика от отборните, където те биха срещали редица трудности.

 

При спортни занимания на индивидуално ниво малчуганите получават по-фокусираното внимание на треньора и това увеличава шансовете им да подобряват своите умения. Например в плуване, бойни изкуства, борба, тенис. Фехтовката и ездата са също варианти, макар че не са толкова масови спортове.

Въпреки общата “индивидуалност”, при такива спортове децата със СДВХ успяват да се потопят и в една по-социална среда, тъй като те все пак формират част от отбор или група от други деца по време на тренировки.

При плуването и борбата, например, всяко дете е член на отбор, но по време на състезание или тренировка то действа индивидуално. Смята се също така, че по този начин тези деца могат по-лесно да понасят загуба по време на състезание.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени