Шрифт:

Добрите резултати идват след здрав сън

Добрите резултати идват след здрав сън
23-11-2018 09:24

Чували ли сте, че сънят е важен? Със сигурност, да. Помните как в детската градина са ви карали да спите всеки следобед, а днес често пъти се молите да имате време да се наспите.

 

И въпреки всичко, човек е склонен да пренебрегва съня си заради уроци,спорт, купони, телевизия, чатене, разговор по телефона и какво ли още не. Понякога може да е интересно да сте активни и да нямате много време за спане, но това не е особено полезно и дълго време на такъв режим, ще ви се отрази зле. Особено за трениращите двуразово. Сега ще ви посочим няколко причини, поради които да не пренебрегвате съня.

 

По-добро здраве. Качественият сън няма да ви гарантира силна имунна система и никакви болести, но според учени има връзка между съня и сърдечните болести. Недоспиването се свързва с диабет, затлъстяване, сърдечни удари. В повечето случаи, има риск за здравето, когато дълго време човек не си доспива, а именно – с години.

 

По-добър секс. Според изследване около 26% признават, че сексуалният им живот страда, защото не си доспиват. Има доказателства, че мъжете, които не спят достатъчно имат занижени нива на тестостерона. Най-добре е да си поспивате, ако искате да правите качествен секс. Освен това, ако нямате много време през деня, а се виждате вечер с гаджето, няма да е приятно ако вие постоянно заспивате и не обръщате внимание на партньора си.

 

По-малко болка. Установено е, че ако не си доспивате, усещате по-силно болката. Ако ви заболи глава или нещо друго, сънят може да помогне и да ви накара да се чувствате по-добре. Ако сте недоспали, това сериозно се отразява на нервната система и на мускулатурата.

 

По-добро настроение. Освен във фитнеса човек трябва да разпуска и в леглото. Недоспиването може да ви направи изнервени, раздразнителни и кисели. Ако спите достатъчно, това е предпоставка за по-добро настроение през целия ден. Сънят не е гаранция, че ще сте усмихнати цял ден, но ако сте преуморени наистина няма как да сте особено щастливи и енергични.

 

По-добра памет. Ако в последно време усещате, че паметта ви изневерява, опитайте се да спите повече. Има възможност да усещате, че забравяте много, защото не си доспивате. Просто влизате в преразход на енергия и мозъкът ви е под стрес. Изследвания, направени от американски, учени също доказват, че сънят влияе на паметта.

 

По-силна имунна система. Това може би не ви се вярва, но е истина. Според изследване, хората, които спят по 7 или по-малко часа на денонощие, са около три пъти по-склонни да се разболяват от настинки, грип и други вирусни заболявания. Хората, които спят по осем или повече часа, боледуват по-рядко. Ако искате да се заредите за следващата тренировка или състезание подобаващо, просто се наспете.

 

Източник: fitnesslady.eu

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени